Łódzki Klub Winiarzy http://www.klubwiniarzy.pl/forum/ |
|
Miód Kowieński http://www.klubwiniarzy.pl/forum/viewtopic.php?f=72&t=423 |
Strona 1 z 3 |
Autor: | ROBERT12 [ 17 lis 2012, o 09:51 ] |
Tytuł: | Miód Kowieński |
Witam,nastawiłem wczoraj miód kowieński z miodu lipowego.Dzisiaj dodałem pożywki,Kombi i zamiast daf dałem actyvit.Na 18 litrów poszło 9g kombi i 7g activit. Teraz nie wiem czy dodać jeszcze daf czy to już będzie za dużo pożywek? |
Autor: | Krzysztof [ 17 lis 2012, o 11:29 ] |
Tytuł: | Re: Miód Kowieński |
Kombi i Actyvit to pożywki zawierające bardzo mało DAF. Fosforan dwuamonowy (DAF) jest niezbędny do prawidłowej fermentacji. Powinieneś dodać. |
Autor: | ROBERT12 [ 17 lis 2012, o 14:39 ] |
Tytuł: | Re: Miód Kowieński |
Dzięki Krzysztof,ale dodać normalnie 0,4g na litr,czy w tej sytuacji już mniej? |
Autor: | Krzysztof [ 17 lis 2012, o 15:49 ] |
Tytuł: | Re: Miód Kowieński |
Dodaj 0,4 g DAF'u na litr nastawu. Wpierw rozmieszaj w małej ilości nastawu a potem rozmieszaj w całości. Nastaw miodu trzeba mieszać. Więc mieszaj przynajmniej raz dziennie. |
Autor: | ROBERT12 [ 17 lis 2012, o 15:58 ] |
Tytuł: | Re: Miód Kowieński |
Mieszam i to chyba za często a fermentacja na razie licha. |
Autor: | Krzysztof [ 17 lis 2012, o 16:58 ] |
Tytuł: | Re: Miód Kowieński |
A ile dałeś drożdży (w gramach na litr)? |
Autor: | ROBERT12 [ 17 lis 2012, o 17:12 ] |
Tytuł: | Re: Miód Kowieński |
Dałem gram na litr,G-995.Po uwodnieniu pianka piękna,po godzinie dodałem do nastawu.Po 8 godzinach były normalne objawy fermentacji więc dodałem pożywki.Teraz na razie nic się nie dzieje,tylko na dole zebrał się osad 2 milimetrowy. |
Autor: | Krzysztof [ 17 lis 2012, o 17:36 ] |
Tytuł: | Re: Miód Kowieński |
Co to znaczy nic się nie dzieje? Balling nie spada czy nie lecą bąbelki czy nie widać oznak fermentacji? |
Autor: | ROBERT12 [ 17 lis 2012, o 17:42 ] |
Tytuł: | Re: Miód Kowieński |
Baling po 20 godzinach to nawet nie mierzę,nie bulka i nic się nie pieni,jedynie jak pomieszam to powstają pęcherzyki powietrza. Przyzwyczaiłem się do win,wieczorem nastawione,rano pięknie pracuje. |
Autor: | Damian [ 17 lis 2012, o 17:48 ] |
Tytuł: | Re: Miód Kowieński |
Najwidoczniej drożdże padły. Jaka jest gęstość brzeczki, trójniak/dwójniak? Czy napowietrzałeś miód przed dodaniem drożdży, jaka jest jego temp. czy różnica MD i brzeczki nie przekraczała 10st C? Wiele może byś powodów, nawet miód z antybiotykiem. |
Strona 1 z 3 | Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 [czas letni (DST)] |
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group http://www.phpbb.com/ |