Łódzki Klub Winiarzy
http://www.klubwiniarzy.pl/forum/

Miód Kowieński
http://www.klubwiniarzy.pl/forum/viewtopic.php?f=72&t=423
Strona 1 z 3

Autor:  ROBERT12 [ 17 lis 2012, o 09:51 ]
Tytuł:  Miód Kowieński

Witam,nastawiłem wczoraj miód kowieński z miodu lipowego.Dzisiaj dodałem pożywki,Kombi i zamiast daf dałem actyvit.Na 18 litrów poszło 9g kombi i 7g activit.
Teraz nie wiem czy dodać jeszcze daf czy to już będzie za dużo pożywek?

Autor:  Krzysztof [ 17 lis 2012, o 11:29 ]
Tytuł:  Re: Miód Kowieński

Kombi i Actyvit to pożywki zawierające bardzo mało DAF. Fosforan dwuamonowy (DAF) jest niezbędny do prawidłowej fermentacji. Powinieneś dodać.

Autor:  ROBERT12 [ 17 lis 2012, o 14:39 ]
Tytuł:  Re: Miód Kowieński

Dzięki Krzysztof,ale dodać normalnie 0,4g na litr,czy w tej sytuacji już mniej?

Autor:  Krzysztof [ 17 lis 2012, o 15:49 ]
Tytuł:  Re: Miód Kowieński

Dodaj 0,4 g DAF'u na litr nastawu. Wpierw rozmieszaj w małej ilości nastawu a potem rozmieszaj w całości.
Nastaw miodu trzeba mieszać. Więc mieszaj przynajmniej raz dziennie.

Autor:  ROBERT12 [ 17 lis 2012, o 15:58 ]
Tytuł:  Re: Miód Kowieński

Mieszam i to chyba za często a fermentacja na razie licha.

Autor:  Krzysztof [ 17 lis 2012, o 16:58 ]
Tytuł:  Re: Miód Kowieński

A ile dałeś drożdży (w gramach na litr)?

Autor:  ROBERT12 [ 17 lis 2012, o 17:12 ]
Tytuł:  Re: Miód Kowieński

Dałem gram na litr,G-995.Po uwodnieniu pianka piękna,po godzinie dodałem do nastawu.Po 8 godzinach były normalne objawy fermentacji więc dodałem pożywki.Teraz na razie nic się nie dzieje,tylko na dole zebrał się osad 2 milimetrowy.

Autor:  Krzysztof [ 17 lis 2012, o 17:36 ]
Tytuł:  Re: Miód Kowieński

Co to znaczy nic się nie dzieje? Balling nie spada czy nie lecą bąbelki czy nie widać oznak fermentacji?

Autor:  ROBERT12 [ 17 lis 2012, o 17:42 ]
Tytuł:  Re: Miód Kowieński

Baling po 20 godzinach to nawet nie mierzę,nie bulka i nic się nie pieni,jedynie jak pomieszam to powstają pęcherzyki powietrza.

Przyzwyczaiłem się do win,wieczorem nastawione,rano pięknie pracuje.

Autor:  Damian [ 17 lis 2012, o 17:48 ]
Tytuł:  Re: Miód Kowieński

Najwidoczniej drożdże padły.
Jaka jest gęstość brzeczki, trójniak/dwójniak?

Czy napowietrzałeś miód przed dodaniem drożdży, jaka jest jego temp. czy różnica MD i brzeczki nie przekraczała 10st C?

Wiele może byś powodów, nawet miód z antybiotykiem.

Strona 1 z 3 Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 [czas letni (DST)]
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
http://www.phpbb.com/