Łódzki Klub Winiarzy
http://www.klubwiniarzy.pl/forum/

Trójniak jabłczak
http://www.klubwiniarzy.pl/forum/viewtopic.php?f=73&t=487
Strona 1 z 1

Autor:  sztender [ 24 wrz 2013, o 11:24 ]
Tytuł:  Trójniak jabłczak

Przymierzam się do takiego nastawu. I tu mam pytanie do kolegów. Skoro tak dużo aromatów jest w skórkach to tak sobie kombinuję, żeby wrzucić skórki do nastawu na czas burzliwej fermentacji. Czy sobie odpuścić i dać sam sok ?

Autor:  Krzysztof [ 24 wrz 2013, o 12:29 ]
Tytuł:  Re: Trójniak jabłczak

Ja bym dał sam sok. Rozdrabniamy i tłoczymy jabłka ze skórką. Potem robimy sedymentacje soku i taki uzywamy do wina/miodu. Podczas pozyskiwania soku np. sokowirówką od razu siarkujemy sok w ilosci 0,5 g piraiarczynu na 10 l. planowanego soku. Zapobiegnie to utlenieniu (czytaj zapobiegnie utracie aromatów).

Autor:  sztender [ 24 wrz 2013, o 14:29 ]
Tytuł:  Re: Trójniak jabłczak

Dzięki.

Autor:  sztender [ 30 wrz 2013, o 19:59 ]
Tytuł:  Re: Trójniak jabłczak

I słowo ciałem się stało. Nastaw pracuje. Startowe Blg 35. Teraz mały dylemat :mrgreen:
Gdy w nastawie było około 23% soku, nastaw w smaku był miodowo jabłkowy (w smaku oki). A, że po zlaniu miodu do jedzenia, zostało jeszcze trochę to dorobiłem i udział soku spadł do około 17%. I tu mam pytanie czy mi nie przykryje jabłek ?. Bo na surowo jabłko "poszło" trochę za mocno do tyłu. I teraz myślę jeszcze nad dodaniem z 1-2l soku w późniejszej fazie, tylko kiedy ? Czy jak w artykule o miodzie malinowym http://www.klubwiniarzy.pl/miodosytnictwo/przepisy/55-miod-malinowy-trojniak w okolicach 20Blg?

Autor:  Krzysztof [ 30 wrz 2013, o 22:43 ]
Tytuł:  Re: Trójniak jabłczak

Mozesz dodać pod koniec fermentacji jak w przepisie na miód malinowy. Będzie wówczas dużo aromatów świeżego soku jabłkowego.

Strona 1 z 1 Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 [czas letni (DST)]
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
http://www.phpbb.com/