Łódzki Klub Winiarzy http://www.klubwiniarzy.pl/forum/ |
|
Trójniak jabłczak http://www.klubwiniarzy.pl/forum/viewtopic.php?f=73&t=487 |
Strona 1 z 1 |
Autor: | sztender [ 24 wrz 2013, o 11:24 ] |
Tytuł: | Trójniak jabłczak |
Przymierzam się do takiego nastawu. I tu mam pytanie do kolegów. Skoro tak dużo aromatów jest w skórkach to tak sobie kombinuję, żeby wrzucić skórki do nastawu na czas burzliwej fermentacji. Czy sobie odpuścić i dać sam sok ? |
Autor: | Krzysztof [ 24 wrz 2013, o 12:29 ] |
Tytuł: | Re: Trójniak jabłczak |
Ja bym dał sam sok. Rozdrabniamy i tłoczymy jabłka ze skórką. Potem robimy sedymentacje soku i taki uzywamy do wina/miodu. Podczas pozyskiwania soku np. sokowirówką od razu siarkujemy sok w ilosci 0,5 g piraiarczynu na 10 l. planowanego soku. Zapobiegnie to utlenieniu (czytaj zapobiegnie utracie aromatów). |
Autor: | sztender [ 24 wrz 2013, o 14:29 ] |
Tytuł: | Re: Trójniak jabłczak |
Dzięki. |
Autor: | sztender [ 30 wrz 2013, o 19:59 ] |
Tytuł: | Re: Trójniak jabłczak |
I słowo ciałem się stało. Nastaw pracuje. Startowe Blg 35. Teraz mały dylemat ![]() Gdy w nastawie było około 23% soku, nastaw w smaku był miodowo jabłkowy (w smaku oki). A, że po zlaniu miodu do jedzenia, zostało jeszcze trochę to dorobiłem i udział soku spadł do około 17%. I tu mam pytanie czy mi nie przykryje jabłek ?. Bo na surowo jabłko "poszło" trochę za mocno do tyłu. I teraz myślę jeszcze nad dodaniem z 1-2l soku w późniejszej fazie, tylko kiedy ? Czy jak w artykule o miodzie malinowym http://www.klubwiniarzy.pl/miodosytnictwo/przepisy/55-miod-malinowy-trojniak w okolicach 20Blg? |
Autor: | Krzysztof [ 30 wrz 2013, o 22:43 ] |
Tytuł: | Re: Trójniak jabłczak |
Mozesz dodać pod koniec fermentacji jak w przepisie na miód malinowy. Będzie wówczas dużo aromatów świeżego soku jabłkowego. |
Strona 1 z 1 | Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 [czas letni (DST)] |
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group http://www.phpbb.com/ |