Ostatnia wizyta: Teraz jest 28 kwi 2024, o 23:05


Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 [czas letni (DST)]




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 5 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: Trójniak jabłczak
PostNapisane: 24 wrz 2013, o 11:24 
Coś już napisał
Coś już napisał

Dołączył(a): 16 kwi 2013, o 22:08
Posty: 51
Lokalizacja: Łódź
Przymierzam się do takiego nastawu. I tu mam pytanie do kolegów. Skoro tak dużo aromatów jest w skórkach to tak sobie kombinuję, żeby wrzucić skórki do nastawu na czas burzliwej fermentacji. Czy sobie odpuścić i dać sam sok ?

_________________
http://latawce.phorum.pl/


Góra
Offline Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Trójniak jabłczak
PostNapisane: 24 wrz 2013, o 12:29 
Administrator
Administrator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 19 paź 2009, o 16:30
Posty: 559
Lokalizacja: Łódź
Ja bym dał sam sok. Rozdrabniamy i tłoczymy jabłka ze skórką. Potem robimy sedymentacje soku i taki uzywamy do wina/miodu. Podczas pozyskiwania soku np. sokowirówką od razu siarkujemy sok w ilosci 0,5 g piraiarczynu na 10 l. planowanego soku. Zapobiegnie to utlenieniu (czytaj zapobiegnie utracie aromatów).

_________________
Pozdrawiam serdecznie
Krzysztof

"Exceptio probat regulam" Wyjątek sprawdza regułę


Góra
Offline Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Trójniak jabłczak
PostNapisane: 24 wrz 2013, o 14:29 
Coś już napisał
Coś już napisał

Dołączył(a): 16 kwi 2013, o 22:08
Posty: 51
Lokalizacja: Łódź
Dzięki.

_________________
http://latawce.phorum.pl/


Góra
Offline Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Trójniak jabłczak
PostNapisane: 30 wrz 2013, o 19:59 
Coś już napisał
Coś już napisał

Dołączył(a): 16 kwi 2013, o 22:08
Posty: 51
Lokalizacja: Łódź
I słowo ciałem się stało. Nastaw pracuje. Startowe Blg 35. Teraz mały dylemat :mrgreen:
Gdy w nastawie było około 23% soku, nastaw w smaku był miodowo jabłkowy (w smaku oki). A, że po zlaniu miodu do jedzenia, zostało jeszcze trochę to dorobiłem i udział soku spadł do około 17%. I tu mam pytanie czy mi nie przykryje jabłek ?. Bo na surowo jabłko "poszło" trochę za mocno do tyłu. I teraz myślę jeszcze nad dodaniem z 1-2l soku w późniejszej fazie, tylko kiedy ? Czy jak w artykule o miodzie malinowym http://www.klubwiniarzy.pl/miodosytnictwo/przepisy/55-miod-malinowy-trojniak w okolicach 20Blg?

_________________
http://latawce.phorum.pl/


Góra
Offline Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Trójniak jabłczak
PostNapisane: 30 wrz 2013, o 22:43 
Administrator
Administrator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 19 paź 2009, o 16:30
Posty: 559
Lokalizacja: Łódź
Mozesz dodać pod koniec fermentacji jak w przepisie na miód malinowy. Będzie wówczas dużo aromatów świeżego soku jabłkowego.

_________________
Pozdrawiam serdecznie
Krzysztof

"Exceptio probat regulam" Wyjątek sprawdza regułę


Góra
Offline Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 5 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 [czas letni (DST)]


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zalogowanych użytkowników i 3 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
cron
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Theme created StylerBB.net & kodeki
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
[ Time : 0.172s | 16 Queries | GZIP : Off ]