Łódzki Klub Winiarzy
http://www.klubwiniarzy.pl/forum/

Kapucyński
http://www.klubwiniarzy.pl/forum/viewtopic.php?f=74&t=130
Strona 1 z 1

Autor:  Łukasz [ 23 mar 2010, o 15:53 ]
Tytuł:  Kapucyński

W niedzielę syciłem miód kapucyński (dwójniak) na przepisie Ciesielskiego, a ponieważ nie miałem tak dużego garnka to rozłożyłem go na 3 :lol: odmierzyłem odpowiednią ilość wody, dolałem po tyle ile się zmieściło (po syceniu uzupełniłem brak dodatkową wodą) a pozostałą cześć wlałem do balona razem z połową syconej brzeczki (dwoma garnkami), dodałem dość silną MD (na wiekowych miodowych drożdżach z BIOWIN'u) i drugą cześć brzeczki doleję dzisiaj...
Póki co pięknie fermentuje, ale o postępach będę informował...
To mój pierwszy miód i szczerze powiedziawszy bałem się startu fermentacji (ponoć dwójniaki ciężko startują) dlatego nie dałem całej brzeczki na raz...

Autor:  Łukasz [ 8 kwi 2010, o 19:48 ]
Tytuł:  Re: Kapucyński

Dzisiaj zmierzyłem blg miodku i nadal się nie mieści w skali, ale tak na oko jest ok 30 blg i mimo iż wolniej to drożdże nadal pracują...

Autor:  voy [ 30 gru 2010, o 14:25 ]
Tytuł:  Re: Kapucyński

Co z tym Twoim kapucyńskim?
Właśnie szukam natchmienia na jakiś trójniak.

Autor:  Łukasz [ 3 sty 2011, o 10:42 ]
Tytuł:  Re: Kapucyński

Pracuje :D

Autor:  Geronimo [ 13 wrz 2011, o 14:17 ]
Tytuł:  Re: Kapucyński

Łukasz napisał(a):
Pracuje :D

no właśnie ;).Winiarz śpi, a jemu pracuje :) - też tak mam ;)

Autor:  Łukasz [ 13 wrz 2011, o 21:46 ]
Tytuł:  Re: Kapucyński

Aktualnie kończy klarowanie i powoli sobie dojrzewa...

Strona 1 z 1 Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 [czas letni (DST)]
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
http://www.phpbb.com/