Łódzki Klub Winiarzy http://www.klubwiniarzy.pl/forum/ |
|
Prawie kowieński... http://www.klubwiniarzy.pl/forum/viewtopic.php?f=74&t=246 |
Strona 1 z 1 |
Autor: | Galadhen [ 6 mar 2011, o 09:54 ] |
Tytuł: | Prawie kowieński... |
Fermentowałem miód prawie kowieński wg przepisu z głównej. Warunki zostały niemal w 100% powtórzone. Po 4 tygodniach fermentacji, miód miał 18 blg. Po pięciu nadal miał 18 blg, więc został zlany. Jak dla mnie jest dużo za słodki. Pytanie: czy jedynym wyjściem jest kupaż? |
Autor: | Krzysztof [ 6 mar 2011, o 10:07 ] |
Tytuł: | Re: Prawie kowieński... |
Możesz spróbować restartu na TAKICH drożdżach. Mam głosy że te drożdże były bardzo skuteczne przy restarcie miodu. |
Autor: | Łukasz [ 6 mar 2011, o 23:37 ] |
Tytuł: | Re: Prawie kowieński... |
Przy moim dwójniaku kapucyńskim też blg jest spore i jak dla mnie zbyt spore, ale nie przeraża mnie to bo miód ma ponad rok i ciągle pracuje (z tego co Damian mówi jego dwójniak pracuje już ponad 2 lata) więc może spadnie mu jeszcze blg... |
Autor: | Galadhen [ 25 mar 2011, o 20:01 ] |
Tytuł: | Re: Prawie kowieński... |
A skąd wiadomo, ze pracuje? Czy bulkanie nie jest wynikiem zmiany temperatury? |
Autor: | Łukasz [ 26 mar 2011, o 00:15 ] |
Tytuł: | Re: Prawie kowieński... |
Mój np nie bulka, a pracuje, tzn bulka jak się zmienia temperatura i co jakiś (naprawdę, jaaaaakiś) czas, ale widzę to po miodzie, a poza tym spada blg (powoli, ale spada)... |
Autor: | Galadhen [ 26 mar 2011, o 07:58 ] |
Tytuł: | Re: Prawie kowieński... |
No to rozumiem:) |
Strona 1 z 1 | Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 [czas letni (DST)] |
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group http://www.phpbb.com/ |