Łódzki Klub Winiarzy
http://www.klubwiniarzy.pl/forum/

Prawie kowieński...
http://www.klubwiniarzy.pl/forum/viewtopic.php?f=74&t=246
Strona 1 z 1

Autor:  Galadhen [ 6 mar 2011, o 09:54 ]
Tytuł:  Prawie kowieński...

Fermentowałem miód prawie kowieński wg przepisu z głównej. Warunki zostały niemal w 100% powtórzone. Po 4 tygodniach fermentacji, miód miał 18 blg. Po pięciu nadal miał 18 blg, więc został zlany. Jak dla mnie jest dużo za słodki.
Pytanie: czy jedynym wyjściem jest kupaż?

Autor:  Krzysztof [ 6 mar 2011, o 10:07 ]
Tytuł:  Re: Prawie kowieński...

Możesz spróbować restartu na TAKICH drożdżach. Mam głosy że te drożdże były bardzo skuteczne przy restarcie miodu.

Autor:  Łukasz [ 6 mar 2011, o 23:37 ]
Tytuł:  Re: Prawie kowieński...

Przy moim dwójniaku kapucyńskim też blg jest spore i jak dla mnie zbyt spore, ale nie przeraża mnie to bo miód ma ponad rok i ciągle pracuje (z tego co Damian mówi jego dwójniak pracuje już ponad 2 lata) więc może spadnie mu jeszcze blg...

Autor:  Galadhen [ 25 mar 2011, o 20:01 ]
Tytuł:  Re: Prawie kowieński...

A skąd wiadomo, ze pracuje? Czy bulkanie nie jest wynikiem zmiany temperatury?

Autor:  Łukasz [ 26 mar 2011, o 00:15 ]
Tytuł:  Re: Prawie kowieński...

Mój np nie bulka, a pracuje, tzn bulka jak się zmienia temperatura i co jakiś (naprawdę, jaaaaakiś) czas, ale widzę to po miodzie, a poza tym spada blg (powoli, ale spada)...

Autor:  Galadhen [ 26 mar 2011, o 07:58 ]
Tytuł:  Re: Prawie kowieński...

No to rozumiem:)

Strona 1 z 1 Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 [czas letni (DST)]
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
http://www.phpbb.com/