Łódzki Klub Winiarzy
http://www.klubwiniarzy.pl/forum/

Co tam dziś nabroiliśmy ?
http://www.klubwiniarzy.pl/forum/viewtopic.php?f=75&t=161
Strona 1 z 8

Autor:  pluton [ 4 lip 2010, o 22:36 ]
Tytuł:  Co tam dziś nabroiliśmy ?

Witam,

Dziś dostałem dzięki uprzejmości Łukasza (pozdrawiam) torbę zielonych orzechów włoskich. Pokrojone na ćwiartki pływają w 1.4 litra 70% spirytusku. Fotorelacja na życzenie.
Zlewanie za 8 tygodni :)

Za tydzień mam wstępnie obiecaną kolejną porcję orzechów, potraktuje je tak samo.

Chwalcie się swoimi bieżącymi dokonaniami, będzie inspiracja dla wszystkich.

pozdrawiam
pluton

Autor:  Luku [ 11 lip 2010, o 01:34 ]
Tytuł:  Re: Co tam dziś nabroiliśmy ?

Ja też wczoraj zalewałem zielonego orzecha, tylko w innej proporcji (0,25kg, niektóre już lekko twardniejące, tj. zaczątki skorupki 1L 70% sprytu), ale jak już wspominałem na tym "drugim" forum, wpadłem ostatnimi czasy w nastrój wybitnie eksperymentatorski i na pewno będę z czymś mieszał.

Ponadto Łzy krokodyla - też wczoraj.

A tydzień temu nastawiałem agrestowe z białego, kwaśnego agrestu.

Pozdrawiam
Łukasz

Autor:  Krzysztof [ 11 lip 2010, o 10:49 ]
Tytuł:  Re: Co tam dziś nabroiliśmy ?

W mijającym tygodniu nastawiłem trzy miody:

-lipowy trójniak "prawie Kowieński"
Ponieważ poprzednio nastawiony miód "prawie Kowieński" bardzo się udał postanowiłem powtórzyć nastaw. Miód pracuje na drożdżach miodowych z Biowin'u. Nastaw jednorazowy. Pożywka dawkowana według reżimu opisanego TUTAJ. Nastaw pachnie przepięknie.

-rodzyniak trójniak na miodzie wielokwiatowym.
Nastaw na rodzynkach zakupionych w ostatniej akcji. Nastaw na drożdżach miodowych z Biowin'u. Cukier w rodzynkach wliczony w ilość niezbędnych cukrów. Pożywka dawkowana analogicznie jak powyżej. Zapach bardzo interesujący.

-gryczany trójniak czysty.
Nastaw stworzony z myślą o kupażach. Ponieważ według mnie jest pewien problem z dawkowaniem gryki (zbyt duża lub zbyt mała dawka gryki) w nastawianych miodach. Jedynym sposobem kontroli dawkowania gryki będzie dawkowanie gotowego miodu pitnego z gryki. Taki miód będzie tez wygodny nie tylko jako dodatek do innych miodów ale również sprawdzi się w kupażach z winami. Nastaw fermentuje również na drożdżach miodowych z Biowin'u. Dawkowanie pożywki analogiczne. Zapach bardzo przyjemny.

Wszystkie trzy miody zostały nastawione w jednym rzucie (bez dawkowania miodu "na raty").

Nadal zastanawiam się nad nierozwiązaną zagadką. Czemu nastawy na drożdżach aktywnych nie pachną tak pięknie. Co brakuje drożdżom aktywnym, że w najlepszym razie nastawy zaszczepione nimi "nie śmierdzą". Chyba wszyscy mieli już tę "przyjemność" że nasze winka/miody mało przyjemnie pachniały.

Aby zabezpieczyć fermentację zastosowano dodatek węglanu potasu.

Autor:  kolman [ 15 lip 2010, o 09:13 ]
Tytuł:  Re: Co tam dziś nabroiliśmy ?

Ja leczę poparzone słońcem plecy po parogodzinnym zbieraniu półdzikich malin;) 3kg poszły na nalewkę, a ok. 4kg suszę na zimę.
W przepisie na nalewkę miałem goździki ale trochę mi się już przejadły, ma ktoś ciekawy pomysł, co można jeszcze dodać do malinówki?:)

Autor:  waclaw1960 [ 25 lip 2010, o 19:23 ]
Tytuł:  Re: Co tam dziś nabroiliśmy ?

witam, nastawiłem białą i czarną porzeczkę,pięknie pracuje :D

Autor:  Łukasz [ 25 lip 2010, o 22:54 ]
Tytuł:  Re: Co tam dziś nabroiliśmy ?

Jutro będę sycił czerniczaka, ale to się pochwalę jutro ;) A ostatnio miałem troszkę czasu to pozlewałem zaległe winka i niektóre dosłodziłem...

Autor:  Mysza z Łodzi [ 29 lip 2010, o 11:39 ]
Tytuł:  Re: Co tam dziś nabroiliśmy ?

U mnie w łazience też już pracuje porzeczka czerwona z białą. Do tego dodałam trochę czereśni. Zobaczymy co z tego wyjdzie. Póki co kolor ładny.
Mysza

Autor:  Łukasz [ 29 lip 2010, o 14:11 ]
Tytuł:  Re: Co tam dziś nabroiliśmy ?

A mój czerniczak jedzie pełną parą ;)

Autor:  general aidid [ 29 lip 2010, o 15:37 ]
Tytuł:  Re: Co tam dziś nabroiliśmy ?

Mysza z Łodzi napisał(a):
U mnie w łazience też już pracuje porzeczka czerwona z białą. Do tego dodałam trochę czereśni. Zobaczymy co z tego wyjdzie. Póki co kolor ładny.
Mysza


Moim zdaniem szkoda białej na takie kupaże.

Autor:  Krzysztof [ 31 lip 2010, o 14:59 ]
Tytuł:  Re: Co tam dziś nabroiliśmy ?

Dzisiaj sprawdzam balling w miodach po około 3 tygodniach fermentacji. Miody nastawiony w tym samym czasie. Fermentowane na drożdżach miodowych z Biowinu. Dawkowanie pożywki analogiczne według zaleceń podanych TUTAJ. Poniżej podaję wyniki pomiarów cukromierzem:
-lipowy trójniak "prawie Kowieński"
Użyty miód lipowy. Blg=12,5 st.
-rodzyniak trójniak na miodzie wielokwiatowym.
Użyty miód wielokwiat. Blg=8 st.
-gryczany trójniak czysty.
Użyty miód gryczany. Blg=4,5 st.

Zastanawiające jest właściwie z czego wynikają takie różnice w pomierzonej zawartości cukru. Drugą ciekawą rzeczą jest to że miody smakowo wykazują podobny poziom cukru. Miód "prawie kowieński" nie jest zbyt słodki i właściwie należałoby pozostawić ten poziom cukru. Doznania smakowe tłumaczę sobie tym, że są maskowane ilością kwasów i poziomem pH. Najmniej słodki miód (gryczany) jest jednocześnie najmniej kwaśny i ma najwyższe pH.

Strona 1 z 8 Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 [czas letni (DST)]
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
http://www.phpbb.com/