Łódzki Klub Winiarzy http://www.klubwiniarzy.pl/forum/ |
|
Co tam dziś nabroiliśmy ? http://www.klubwiniarzy.pl/forum/viewtopic.php?f=75&t=161 |
Strona 1 z 8 |
Autor: | pluton [ 4 lip 2010, o 22:36 ] |
Tytuł: | Co tam dziś nabroiliśmy ? |
Witam, Dziś dostałem dzięki uprzejmości Łukasza (pozdrawiam) torbę zielonych orzechów włoskich. Pokrojone na ćwiartki pływają w 1.4 litra 70% spirytusku. Fotorelacja na życzenie. Zlewanie za 8 tygodni ![]() Za tydzień mam wstępnie obiecaną kolejną porcję orzechów, potraktuje je tak samo. Chwalcie się swoimi bieżącymi dokonaniami, będzie inspiracja dla wszystkich. pozdrawiam pluton |
Autor: | Luku [ 11 lip 2010, o 01:34 ] |
Tytuł: | Re: Co tam dziś nabroiliśmy ? |
Ja też wczoraj zalewałem zielonego orzecha, tylko w innej proporcji (0,25kg, niektóre już lekko twardniejące, tj. zaczątki skorupki 1L 70% sprytu), ale jak już wspominałem na tym "drugim" forum, wpadłem ostatnimi czasy w nastrój wybitnie eksperymentatorski i na pewno będę z czymś mieszał. Ponadto Łzy krokodyla - też wczoraj. A tydzień temu nastawiałem agrestowe z białego, kwaśnego agrestu. Pozdrawiam Łukasz |
Autor: | Krzysztof [ 11 lip 2010, o 10:49 ] |
Tytuł: | Re: Co tam dziś nabroiliśmy ? |
W mijającym tygodniu nastawiłem trzy miody: -lipowy trójniak "prawie Kowieński" Ponieważ poprzednio nastawiony miód "prawie Kowieński" bardzo się udał postanowiłem powtórzyć nastaw. Miód pracuje na drożdżach miodowych z Biowin'u. Nastaw jednorazowy. Pożywka dawkowana według reżimu opisanego TUTAJ. Nastaw pachnie przepięknie. -rodzyniak trójniak na miodzie wielokwiatowym. Nastaw na rodzynkach zakupionych w ostatniej akcji. Nastaw na drożdżach miodowych z Biowin'u. Cukier w rodzynkach wliczony w ilość niezbędnych cukrów. Pożywka dawkowana analogicznie jak powyżej. Zapach bardzo interesujący. -gryczany trójniak czysty. Nastaw stworzony z myślą o kupażach. Ponieważ według mnie jest pewien problem z dawkowaniem gryki (zbyt duża lub zbyt mała dawka gryki) w nastawianych miodach. Jedynym sposobem kontroli dawkowania gryki będzie dawkowanie gotowego miodu pitnego z gryki. Taki miód będzie tez wygodny nie tylko jako dodatek do innych miodów ale również sprawdzi się w kupażach z winami. Nastaw fermentuje również na drożdżach miodowych z Biowin'u. Dawkowanie pożywki analogiczne. Zapach bardzo przyjemny. Wszystkie trzy miody zostały nastawione w jednym rzucie (bez dawkowania miodu "na raty"). Nadal zastanawiam się nad nierozwiązaną zagadką. Czemu nastawy na drożdżach aktywnych nie pachną tak pięknie. Co brakuje drożdżom aktywnym, że w najlepszym razie nastawy zaszczepione nimi "nie śmierdzą". Chyba wszyscy mieli już tę "przyjemność" że nasze winka/miody mało przyjemnie pachniały. Aby zabezpieczyć fermentację zastosowano dodatek węglanu potasu. |
Autor: | kolman [ 15 lip 2010, o 09:13 ] |
Tytuł: | Re: Co tam dziś nabroiliśmy ? |
Ja leczę poparzone słońcem plecy po parogodzinnym zbieraniu półdzikich malin;) 3kg poszły na nalewkę, a ok. 4kg suszę na zimę. W przepisie na nalewkę miałem goździki ale trochę mi się już przejadły, ma ktoś ciekawy pomysł, co można jeszcze dodać do malinówki?:) |
Autor: | waclaw1960 [ 25 lip 2010, o 19:23 ] |
Tytuł: | Re: Co tam dziś nabroiliśmy ? |
witam, nastawiłem białą i czarną porzeczkę,pięknie pracuje ![]() |
Autor: | Łukasz [ 25 lip 2010, o 22:54 ] |
Tytuł: | Re: Co tam dziś nabroiliśmy ? |
Jutro będę sycił czerniczaka, ale to się pochwalę jutro ![]() |
Autor: | Mysza z Łodzi [ 29 lip 2010, o 11:39 ] |
Tytuł: | Re: Co tam dziś nabroiliśmy ? |
U mnie w łazience też już pracuje porzeczka czerwona z białą. Do tego dodałam trochę czereśni. Zobaczymy co z tego wyjdzie. Póki co kolor ładny. Mysza |
Autor: | Łukasz [ 29 lip 2010, o 14:11 ] |
Tytuł: | Re: Co tam dziś nabroiliśmy ? |
A mój czerniczak jedzie pełną parą ![]() |
Autor: | general aidid [ 29 lip 2010, o 15:37 ] |
Tytuł: | Re: Co tam dziś nabroiliśmy ? |
Mysza z Łodzi napisał(a): U mnie w łazience też już pracuje porzeczka czerwona z białą. Do tego dodałam trochę czereśni. Zobaczymy co z tego wyjdzie. Póki co kolor ładny. Mysza Moim zdaniem szkoda białej na takie kupaże. |
Autor: | Krzysztof [ 31 lip 2010, o 14:59 ] |
Tytuł: | Re: Co tam dziś nabroiliśmy ? |
Dzisiaj sprawdzam balling w miodach po około 3 tygodniach fermentacji. Miody nastawiony w tym samym czasie. Fermentowane na drożdżach miodowych z Biowinu. Dawkowanie pożywki analogiczne według zaleceń podanych TUTAJ. Poniżej podaję wyniki pomiarów cukromierzem: -lipowy trójniak "prawie Kowieński" Użyty miód lipowy. Blg=12,5 st. -rodzyniak trójniak na miodzie wielokwiatowym. Użyty miód wielokwiat. Blg=8 st. -gryczany trójniak czysty. Użyty miód gryczany. Blg=4,5 st. Zastanawiające jest właściwie z czego wynikają takie różnice w pomierzonej zawartości cukru. Drugą ciekawą rzeczą jest to że miody smakowo wykazują podobny poziom cukru. Miód "prawie kowieński" nie jest zbyt słodki i właściwie należałoby pozostawić ten poziom cukru. Doznania smakowe tłumaczę sobie tym, że są maskowane ilością kwasów i poziomem pH. Najmniej słodki miód (gryczany) jest jednocześnie najmniej kwaśny i ma najwyższe pH. |
Strona 1 z 8 | Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 [czas letni (DST)] |
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group http://www.phpbb.com/ |