Łódzki Klub Winiarzy http://www.klubwiniarzy.pl/forum/ |
|
Powidła śliwkowe inaczej. http://www.klubwiniarzy.pl/forum/viewtopic.php?f=77&t=180 |
Strona 2 z 2 |
Autor: | Geronimo [ 24 wrz 2011, o 14:22 ] |
Tytuł: | Re: Powidła śliwkowe inaczej. |
Witajcie Chciałbym podziękować Markowi za przepis na powidła śliwkowe. Wyszły świetne,bez czasochłonnego i bezsensownego mieszania ich co jakiś czas. Ślęczenie przy powidłach było nieznośne.Obecnie rzadko kto ma czas aby się tak angażować. A tak mamy świetne powidła które się same robią Polecam i jeszcze raz dziękuję pozdrawiam |
Autor: | Geronimo [ 7 paź 2011, o 09:10 ] |
Tytuł: | Re: Powidła śliwkowe inaczej. |
waclaw1960 napisał(a): korzystałem z frukta-żelu ale w moim przypadku bardzo słabo ściągał,chętnie poznam zdanie ekspertów zakładając ,że robiłem wszystko wg instrukcji Zastosowałem ,,Frukta-żel" do śliwek.Zastosowany zgodnie z instrukcją dał bardzo dobre rezultaty.Nie jest łatwo go dobrze rozmieszać.Ale wydaje mi się że jedno opakowanie starcza na większą niż 1 kg. ilość owoców (jak zaleca producent) Jest lepszy niż cukry żelujące Dr. Oetkera. pozdrawiam |
Autor: | Damian [ 7 paź 2011, o 20:28 ] |
Tytuł: | Re: Powidła śliwkowe inaczej. |
Ilość owoców na 1 opakowanie Frukta żelu wynika również od ilości naturalnej pektyny w owocach, np jabłka mają jej tyle, że nie ma potrzeby czegokolwiek dodawać, a np do pomarańczy na 1 kg jest nawet nieco za mały (zależny od soczystości). |
Autor: | Geronimo [ 4 sie 2012, o 10:24 ] |
Tytuł: | Re: Powidła śliwkowe inaczej. |
Wydaje mi się że tegoroczny Frukta- żel słabiej ściąga niż ten np. ubiegłoroczny. Nie wiem czy dobrze pamiętam, ale Biowin chyba ( z konieczności) zmienił dostawcę powyższej pektyny ? Tym niemniej pozostaje bdb. tylko mniej wydajny. pozdrawiam |
Strona 2 z 2 | Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 [czas letni (DST)] |
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group http://www.phpbb.com/ |