Łódzki Klub Winiarzy http://www.klubwiniarzy.pl/forum/ |
|
Powidła śliwkowe inaczej. http://www.klubwiniarzy.pl/forum/viewtopic.php?f=77&t=180 |
Strona 1 z 2 |
Autor: | Marek [ 7 wrz 2010, o 13:06 ] |
Tytuł: | Powidła śliwkowe inaczej. |
Wypróbowałem przepis na powidła śliwkowe jaki niedawno dostałem. Na dno garnka lub dużej patelni sypiemy warstwę cukru o grubości 4 do 5 mm. Następnie układamy na niej wydrylowane śliwki. Naczynie stawiamy na bardzo małym ogniu i trzymamy ok. 12 godzin bez pokrywki. W tym czasie nie mieszamy ! W efekcie otrzymujemy powidła z apetycznymi skórkami, a nie , jak w klasycznej wersji , jednorodne. Ilość śliwek i moc grzania ustalamy doświadczalnie wg upodobań co do słodkości i konsystencji. Przed nałożeniem do słoików należy delikatnie powidła wymieszać. Do śliwek można dodać różne rzeczy: imbir, kardamon, skórkę pomarańczową itd. |
Autor: | Łukasz [ 7 wrz 2010, o 15:39 ] |
Tytuł: | Re: Powidła śliwkowe inaczej. |
Na pewno wypróbuję:) Marku, a czy byłeś na warsztatach w Biowinie? Tam też miały być robione jakieś powidła... Masz może tamten przepis? |
Autor: | Marcin [ 7 wrz 2010, o 18:43 ] |
Tytuł: | Re: Powidła śliwkowe inaczej. |
Z tego co pamiętam nie było podanych żadnych przepisów ale mogę źle pamiętać. |
Autor: | Łukasz [ 7 wrz 2010, o 21:10 ] |
Tytuł: | Re: Powidła śliwkowe inaczej. |
"...WSPÓLNIE PRZYGOTUJEMY RÓWNIEŻ SMACZNE POWIDŁA ŚLIWKOWE Z DODATKIEM FRUKTA-ŻELU, PRODUKTU W PEŁNI NATURALNEGO, ZAWIERAJĄCEGO NAJWYŻSZEJ JAKOŚCI PEKTYNĘ Z POLSKICH JABŁEK." To cytat z ogłoszenia na stronie biowinu |
Autor: | general aidid [ 7 wrz 2010, o 22:48 ] |
Tytuł: | Re: Powidła śliwkowe inaczej. |
Tak było. Ale o przepisie nikt nie mówił. |
Autor: | Krzysztof [ 8 wrz 2010, o 10:06 ] |
Tytuł: | Re: Powidła śliwkowe inaczej. |
OK, podam stosowany przepis ale nie ma w nim nic odkrywczego: - 1 kg owoców - 0,3 - 0,5 kg cukru - 100 ml. zimnej wody - frukta-żel (BIOWIN) 1. Owoce umyć, wypestkować, większe rozdrobnić 2. Frukta-żel wymieszać z dwoma łyżkami cukru, dodać wodę. Całość wlać do gotujących się owoców intensywnie mieszając. 3. Wsypać pozostałą ilość cukru, gotować do całkowitego rozpuszczenia. 4. Aby zachować kolor i podkreślić smak konfitury należy dodać sok z cytryny i dokładnie wymieszać. 4. Gorącą konfiturę nałożyć do słoików, zakręcić i postawić dnem do góry. Celem przygotowywania powideł była prezentacja środka żelującego sprzedawanego przez BIOWIN a produkowanego przez zakłady w Jaśle. Środek ten jest znakomitej jakości, produkowany z jabłek. Ma bardzo przyjemny jabłkowy aromat i znakomicie żeluje. Jako próba kontrolna był użyty inny środek żelujący, produkcji chińskiej. Tańszy, ale słabo żelujący o "przyjemnym" zapaszku mączki rybnej. Produkty Dr. Oetker są droższe i również nie pachną tak pięknie ja frukta-żel. |
Autor: | waclaw1960 [ 13 wrz 2010, o 22:25 ] |
Tytuł: | Re: Powidła śliwkowe inaczej. |
korzystałem z frukta-żelu ale w moim przypadku bardzo słabo ściągał,chętnie poznam zdanie ekspertów zakładając ,że robiłem wszystko wg instrukcji ![]() |
Autor: | general aidid [ 13 wrz 2010, o 23:17 ] |
Tytuł: | Re: Powidła śliwkowe inaczej. |
U mnie tak ściągnęło, że dżem jadę krajzegą, bo łyżki i noże odbijają się od powierzchni... ![]() |
Autor: | Krzysztof [ 14 wrz 2010, o 09:10 ] |
Tytuł: | Re: Powidła śliwkowe inaczej. |
waclaw1960 Czy stosowała taki produkt jak na zdjęciu. Zastosowany w/g przepisu zeluje znakomicie. Podczas warsztatów próbki kontrolne innych producentów dawały znacznie gorsze wyniki, zwłaszcza żelatyna chińska. |
Autor: | waclaw1960 [ 15 wrz 2010, o 20:31 ] |
Tytuł: | Re: Powidła śliwkowe inaczej. |
tak właśnie ten produkt,zakupiony w Biowinie ![]() |
Strona 1 z 2 | Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 [czas letni (DST)] |
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group http://www.phpbb.com/ |