Przepis na 4 porcje: *30 dag cebuli *30 g masła *1 łyżka mąki *1 l rosołu *sól,pieprz *10 dag tartego sera (grujer) *groszek ptysiowy
Cebulę obrać i pokroić na cienkie krążki lub poszatkować. Masło podgrzać w dużym garnku.Dodać cebulę i zeszklić ciągle mieszając. Cebulę posypujemy mąką,i chwile smażymy.Wlewamy rosół i gotujemy pod przykryciem ok 15 min na średnim ogniu póki cebula nie zmięknie.Dodajemy sól, pieprz do smaku. Do filiżanek wkładamy ser i zalewamy gorącym wywarem.Do zupy podajemy groszek ptysiowy w na osobnym talerzyku. Dla odmiany część rosołu możemy zastąpić winem np. rieslingiem.Należy uważać żeby wino nie przekraczało 1/4 l gdyż może zbyt bardzo zdominować smak.Riesling możemy z powodzeniem zastąpić winem z pędów winorośli. Dodanie wina nadaje zupie delikatny i aksamitny smak. Zamiast sera grujer możemy wziąć średnio dojrzały ser gouda lub raclette.Sery topią się równie dobrze i mają ostry smak. Smacznego!
_________________ Pozdrawiam Adam!
|