Łódzki Klub Winiarzy
http://www.klubwiniarzy.pl/forum/

Francuska zupa cebulowa
http://www.klubwiniarzy.pl/forum/viewtopic.php?f=77&t=84
Strona 1 z 1

Autor:  shaman [ 15 gru 2009, o 18:46 ]
Tytuł:  Francuska zupa cebulowa

Przepis na 4 porcje:
*30 dag cebuli
*30 g masła
*1 łyżka mąki
*1 l rosołu
*sól,pieprz
*10 dag tartego sera (grujer)
*groszek ptysiowy


Cebulę obrać i pokroić na cienkie krążki lub poszatkować.
Masło podgrzać w dużym garnku.Dodać cebulę i zeszklić ciągle mieszając.
Cebulę posypujemy mąką,i chwile smażymy.Wlewamy rosół i gotujemy pod
przykryciem ok 15 min na średnim ogniu póki cebula nie zmięknie.Dodajemy sól,
pieprz do smaku.
Do filiżanek wkładamy ser i zalewamy gorącym wywarem.Do zupy podajemy groszek ptysiowy w na osobnym talerzyku.
Dla odmiany część rosołu możemy zastąpić winem np. rieslingiem.Należy uważać żeby wino nie przekraczało 1/4 l gdyż może zbyt bardzo zdominować smak.Riesling możemy z powodzeniem zastąpić winem z pędów winorośli.
Dodanie wina nadaje zupie delikatny i aksamitny smak.
Zamiast sera grujer możemy wziąć średnio dojrzały ser gouda lub raclette.Sery topią się równie dobrze i mają ostry smak.
Smacznego!

Strona 1 z 1 Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 [czas letni (DST)]
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
http://www.phpbb.com/