Łódzki Klub Winiarzy
http://www.klubwiniarzy.pl/forum/

Konfitura imbirowa
http://www.klubwiniarzy.pl/forum/viewtopic.php?f=78&t=428
Strona 1 z 1

Autor:  Marek [ 4 sty 2013, o 14:24 ]
Tytuł:  Konfitura imbirowa

Jest bardzo dobra, chrupiąca, o zrównoważonym smaku podkręconym ostrością imbiru. Świetna do zimowej herbaty :D

- 750 g imbiru ( najtańszy w Lidlu, po 8 zł/kg)
- 1 kg cukru trzcinowego ( wg. przepisów staropolskich używano miodu)
- 700 ml wody
- sok z cytryny (plus ew. skórka) lub kwas cytrynowy - ilość wg. uznania
- szczypta soli

Imbir obrać i pokroić na cienkie ( 1,5 do 2 mm) plastry. Włożyć do rondelka, zalać wodą i gotować 10-15 min. Wodę wylać, ponownie zalać wodą, gotować 10-15 min i wodę wylać.
Wlać do rondelka 700 ml wody, wsypać cukier trzcinowy, szczyptę soli i ugotowac syrop (wskazana jest ekstremalna czujność żeby nie wykipiał) , odszumować. Następnie dodać imbir, zakwasić i b. wolno gotować aż syrop osiągnie temp. 106 st.C. Gorąca konfiturę przełożyć do wyparzonych słoików i zakręcić.

Strona 1 z 1 Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 [czas letni (DST)]
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
http://www.phpbb.com/