Łódzki Klub Winiarzy http://www.klubwiniarzy.pl/forum/ |
|
Wino rodzynkowe- techniczne. http://www.klubwiniarzy.pl/forum/viewtopic.php?f=8&t=164 |
Strona 1 z 1 |
Autor: | Marek [ 6 lip 2010, o 14:03 ] |
Tytuł: | Wino rodzynkowe- techniczne. |
Techniczne dlatego, że postanowiłem zrobić niezbyt mocne ( ok. 13% alk.) wytrawne wino o względnie niskiej kwasowości przeznaczone do kupażu z winami o kwasowości nadmiernej. Jako podstawowy surowiec wykorzystałem bardzo duże ( no giganty po prostu ![]() Rodzynek nie rozdrabniałem, zalewałem je wrzątkiem w ilości odpowiadającej wadze (ok. 5 l wrzątku na 5 kg rodzynek). Surowiec jak się okazało nie był konserwowany olejem. Na początku zrobiłem pierwszą część nastawu z : 5 kg rodzynek 6 l wrzątku 2 kg cukru 7 g DAF 14 l wody 2 ml pektopolu 7 g drożdży Fermivin (wysypane na powierzchnię) Po pięciu dniach (pierwsza część fermentowała burzliwie) przygotowałem w beczce 70 l drugą część nastawu: 10 kg rodzynek 10 l wrzątku 5 kg cukru 19 l wody 14 g DAF napar z 200 g czarnej herbaty i 3 l wrzątku dla wzbogacenia w garbniki i dodałem do niego pierwszy nastaw. Rodzynki mają tendencję do wypływania na powierzchnię i dlatego zatapiałem je dwa razy dziennie przy pomocy przyrządu jaki opisałem w poradach praktyków. Całość zakończyła fermentację w ciągu niecałych 4 tygodni. Rodzynki lekko odcisnąłem i resztki ważyły 22,5 kg. Na skutek niedoszacowania zawartości cukru w rodzynkach ( błąd !) wino ma ok 15% alk. (określone organoleptycznie). Aby zatrzymać się na 13 % ilość cukru trzeba zmniejszyć o 2 kg. Jak widać z receptury kwasu nie dodawałem. Po zakończeniu fermentacji kwasowość była na poziomie 4,9 g/l i spodziewam się, że podczas dojrzewania zejdzie do 4 g/l. Wino o tak niskiej zawartości kwasów nie jest zbyt trwałe - powinno być zakonserwowane i trzymane w niskiej temperaturze. |
Strona 1 z 1 | Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 [czas letni (DST)] |
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group http://www.phpbb.com/ |