Łódzki Klub Winiarzy
http://www.klubwiniarzy.pl/forum/

Wino z renklody uleny.
http://www.klubwiniarzy.pl/forum/viewtopic.php?f=8&t=174
Strona 1 z 1

Autor:  Marek [ 24 sie 2010, o 12:17 ]
Tytuł:  Wino z renklody uleny.

Zachęcony dobrym wspomnieniem wina z uleny na którymś ze spotkań w Biowinie postanowiłem takowe zrobić.
Podstawowym problemem było ustalenie proporcji owoce/syrop cukrowy.
Badania literatury przedmiotu przyniosły następujące informacje:
1. Vogel na 10 l: 8 kg śliwek i 5 l syropu ( w tym 1,2 kg cukru dla 9%, 2,2 kg dla 15%)
2. Eisenman: 3,2 kg śliwek na 10 l syropu
3. Biowin na 10l: 9 kg śliwek (4,5 l soku), woda 4,1 l i 1,9 kg cukru dla 12% lub 2,3 kg dla 14%
4. tabela win owocowych ze strony amerykańskiej na 5 gal. (19 l): 9 kg śliwek, 4 kg cukru

Zrobiłem to tak (zamiarem było dość lekkie wino wytrawne o mocy ok. 12%, z możliwością ew.późniejszego lekkiego dosłodzenia):
26 kg uleny ( 1,50 zł/kg) zmiksowałem mieszadłem do betonu wieczorem- nie usuwałem pestek, wskazane lekkie siarkowanie. Dodałem pektopol.
Następnego dnia rano dodałem 17,4 l syropu (13,8 l wody i 6 kg cukru) i uwodnione drożdże Fermivin.
Trzeciego dnia nastaw ładnie już fermentował.
Po powrocie z krótkiego wyjazdu stwierdziłem, że fermentacja zakończyła się- był to dzień dziewiąty.
Odcedziłem część nastawu - 22 kg. Kwasowość jako kwas jabłkowy : 7,0 g/l.
Do pozostałej części dodałem jeszcze 5,4 kg uleny i fermentowałem dodatkowe 3 dni. Odcedziłem.
Obie części trzymam oddzielnie.

Autor:  Mysza z Łodzi [ 26 sie 2010, o 15:39 ]
Tytuł:  Re: Wino z renklody uleny.

Marek,
Czy dobrze rozumiem, że po dziewięciu dniach fermentacja całkowicie się zakończyła? Ja miałam podobny problem z porzeczką. Również miałam kłopot z określeniem cukru (co przepis to inne proporcje). Nastaw mniej więcej po takim okresie co Tobie przestał pracować. Najpierw dodałam cukru, stał ze trzy dni i nic. Później dodałam jeszcze MD i fermentacja wznowiła się i tak pracuje ładnie do dziś. Nie wiem co z tego wyjdzie. Zobaczymy.
Mysza

Autor:  Marek [ 26 sie 2010, o 19:04 ]
Tytuł:  Re: Wino z renklody uleny.

Nie przesadź tylko z ilością cukru, bo będzie za mocne :(
Ulena przestała fermentować pewnie przed upływem 9 dni- ale kiedy dokładnie to nie wiem, bo mnie przy tym nie było :lol:

Autor:  Mysza z Łodzi [ 1 wrz 2010, o 08:13 ]
Tytuł:  Re: Wino z renklody uleny.

Marek,
Jak długo należy fermetować w miazdze? Czytałam, że śliwka 4-5 dni, ale z tego co widzę Ty zostawiłeś na dłużej. Mam problem, bo wyjeżdżam w niedzielę więc mogę zlać albo po 4 albo po 10 dniach. Co lepsze? (pestki wyjęłam i dodałam pektopol)
Z góry dzięki za pomoc.
Mysza

Autor:  Łukasz [ 1 wrz 2010, o 20:11 ]
Tytuł:  Re: Wino z renklody uleny.

Szybka fermentacja to nie problem ;) Jak wyjęłaś pestki, to możesz po 10, ale 4 wystarczą myślę...

Autor:  Mysza z Łodzi [ 2 wrz 2010, o 07:49 ]
Tytuł:  Re: Wino z renklody uleny.

Dzięki Łukasz. Chyba zleję w niedzielę. Nastaw pracuje tak mocno, że jak wracam do domu to zastanawiam się czy jeszcze będę miała do czego wracać :lol:

Autor:  Geronimo [ 30 maja 2011, o 19:16 ]
Tytuł:  Re: Wino z renklody uleny.

Witajcie ;)

Mysza ;) -jakie są dalsze losy Twojego wina z uleny :?:
pozdrawiam

Autor:  kolman [ 30 maja 2011, o 22:04 ]
Tytuł:  Re: Wino z renklody uleny.

A ja bym chciał też Marka do odpowiedzi wywołać. Jak Twoje wino i jak oceniasz użyte proporcje? Coś mała wydajność jeżeli z 26kg owoców i prawie 18l syropu otrzymałeś 22kg wina (chyba, że ciężar wina tak mocno różnic się od ciężaru wody?). Ile wyszło z tego litrów?

Strona 1 z 1 Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 [czas letni (DST)]
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
http://www.phpbb.com/