Łódzki Klub Winiarzy http://www.klubwiniarzy.pl/forum/ |
|
Wino z renklody uleny. http://www.klubwiniarzy.pl/forum/viewtopic.php?f=8&t=174 |
Strona 1 z 1 |
Autor: | Marek [ 24 sie 2010, o 12:17 ] |
Tytuł: | Wino z renklody uleny. |
Zachęcony dobrym wspomnieniem wina z uleny na którymś ze spotkań w Biowinie postanowiłem takowe zrobić. Podstawowym problemem było ustalenie proporcji owoce/syrop cukrowy. Badania literatury przedmiotu przyniosły następujące informacje: 1. Vogel na 10 l: 8 kg śliwek i 5 l syropu ( w tym 1,2 kg cukru dla 9%, 2,2 kg dla 15%) 2. Eisenman: 3,2 kg śliwek na 10 l syropu 3. Biowin na 10l: 9 kg śliwek (4,5 l soku), woda 4,1 l i 1,9 kg cukru dla 12% lub 2,3 kg dla 14% 4. tabela win owocowych ze strony amerykańskiej na 5 gal. (19 l): 9 kg śliwek, 4 kg cukru Zrobiłem to tak (zamiarem było dość lekkie wino wytrawne o mocy ok. 12%, z możliwością ew.późniejszego lekkiego dosłodzenia): 26 kg uleny ( 1,50 zł/kg) zmiksowałem mieszadłem do betonu wieczorem- nie usuwałem pestek, wskazane lekkie siarkowanie. Dodałem pektopol. Następnego dnia rano dodałem 17,4 l syropu (13,8 l wody i 6 kg cukru) i uwodnione drożdże Fermivin. Trzeciego dnia nastaw ładnie już fermentował. Po powrocie z krótkiego wyjazdu stwierdziłem, że fermentacja zakończyła się- był to dzień dziewiąty. Odcedziłem część nastawu - 22 kg. Kwasowość jako kwas jabłkowy : 7,0 g/l. Do pozostałej części dodałem jeszcze 5,4 kg uleny i fermentowałem dodatkowe 3 dni. Odcedziłem. Obie części trzymam oddzielnie. |
Autor: | Mysza z Łodzi [ 26 sie 2010, o 15:39 ] |
Tytuł: | Re: Wino z renklody uleny. |
Marek, Czy dobrze rozumiem, że po dziewięciu dniach fermentacja całkowicie się zakończyła? Ja miałam podobny problem z porzeczką. Również miałam kłopot z określeniem cukru (co przepis to inne proporcje). Nastaw mniej więcej po takim okresie co Tobie przestał pracować. Najpierw dodałam cukru, stał ze trzy dni i nic. Później dodałam jeszcze MD i fermentacja wznowiła się i tak pracuje ładnie do dziś. Nie wiem co z tego wyjdzie. Zobaczymy. Mysza |
Autor: | Marek [ 26 sie 2010, o 19:04 ] |
Tytuł: | Re: Wino z renklody uleny. |
Nie przesadź tylko z ilością cukru, bo będzie za mocne ![]() Ulena przestała fermentować pewnie przed upływem 9 dni- ale kiedy dokładnie to nie wiem, bo mnie przy tym nie było ![]() |
Autor: | Mysza z Łodzi [ 1 wrz 2010, o 08:13 ] |
Tytuł: | Re: Wino z renklody uleny. |
Marek, Jak długo należy fermetować w miazdze? Czytałam, że śliwka 4-5 dni, ale z tego co widzę Ty zostawiłeś na dłużej. Mam problem, bo wyjeżdżam w niedzielę więc mogę zlać albo po 4 albo po 10 dniach. Co lepsze? (pestki wyjęłam i dodałam pektopol) Z góry dzięki za pomoc. Mysza |
Autor: | Łukasz [ 1 wrz 2010, o 20:11 ] |
Tytuł: | Re: Wino z renklody uleny. |
Szybka fermentacja to nie problem ![]() |
Autor: | Mysza z Łodzi [ 2 wrz 2010, o 07:49 ] |
Tytuł: | Re: Wino z renklody uleny. |
Dzięki Łukasz. Chyba zleję w niedzielę. Nastaw pracuje tak mocno, że jak wracam do domu to zastanawiam się czy jeszcze będę miała do czego wracać ![]() |
Autor: | Geronimo [ 30 maja 2011, o 19:16 ] |
Tytuł: | Re: Wino z renklody uleny. |
Witajcie ![]() Mysza ![]() ![]() pozdrawiam |
Autor: | kolman [ 30 maja 2011, o 22:04 ] |
Tytuł: | Re: Wino z renklody uleny. |
A ja bym chciał też Marka do odpowiedzi wywołać. Jak Twoje wino i jak oceniasz użyte proporcje? Coś mała wydajność jeżeli z 26kg owoców i prawie 18l syropu otrzymałeś 22kg wina (chyba, że ciężar wina tak mocno różnic się od ciężaru wody?). Ile wyszło z tego litrów? |
Strona 1 z 1 | Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 [czas letni (DST)] |
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group http://www.phpbb.com/ |