Łódzki Klub Winiarzy http://www.klubwiniarzy.pl/forum/ |
|
Wino wiśniowe 2011 http://www.klubwiniarzy.pl/forum/viewtopic.php?f=8&t=285 |
Strona 1 z 1 |
Autor: | Marek [ 17 lip 2011, o 01:08 ] |
Tytuł: | Wino wiśniowe 2011 |
Chciałem zrobić w tym roku wino wiśniowe wytrawne o mocy 12,5 % i kwasowości 5,5 do 6 g/l maksymalnie. Ponieważ zadanie, wbrew pozorom, nie jest wcale proste- postanowiłem podejść do problemu metodycznie. Opiszę zatem wszystkie procesy technologiczne. - 21 kg wiśni odmiany łutówka rozdrobniłem rękami, bo to metoda szybsza i dokładniejsza niż mieszadło do betonu. Pestek nie oddzielałem. Moszcz miał 15,4 Bx ( zmierzone refraktometrem ) - dodałem 6 ml pektopolu - drożdże Fermivin VR 5 rozsypałem po powierzchni moszczu i następnego dnia wymieszałem - dodałem 14 l syropu w którym były 4 kg cukru ( nastaw już fermentował) - zmierzyłem kwasowość nastawu : 10 g/l ( jako kwas jabłkowy) - dodałem 9 kg ( ok. 8,5 l) rozdrobnionych wiśni odmiany groniasta ( kupionych w międzyczasie, 16,4 Bx ) do intensywnie fermentującego nastawu. Aby zachować maksimum aromatów owocowych fermentuję w chłodnym ( 15,4 st. C ) pomieszczeniu- temperatura ferm. jest 18,2 st. C. - dodałem następne 14 l syropu ( 4 kg cukru )- cały nastaw ma ok. 53,5 l. Dla mocy 12,5 % potrzeba cukru : 53,5 X 0,017 X 12,5 = 11,4 kg. W owocach jest ok. 10 % cukru, czyli ok. 2,8 kg. Cukier dodany w syropie zapewnia założoną moc, a ew. korekcja przeprowadzona będzie w dalszym etapie. - pomiar kwasowości wykazał ok. 9 g/l . Aby nie rozcieńczać zbytnio nastawu postanowiłem odkwasić go węglanem wapnia o ok. 3 g kwasu/l Zazwyczaj przyjmuje się, że górna granica odkwaszania kredą to 2 g/l, ale zachęcony przez dr Czyżyckiego postanowiłem zwiększyć ją do 3 g/l. - dodałem 125 g węglanu wapnia, co spowodowało znaczne spienienie się nastawu - ledwo opanowałem sytuację ![]() odkwaszenia o 1 g potrzeba 0,78 g kredy. - po kilku godzinach zmierzyłem kwasowość : ok. 6 g/l - spodziewam się, że po pewnym czasie wzrośnie ze względu na lepszą ekstrakcję owoców. c.d.n. |
Autor: | Damian [ 18 lip 2011, o 09:17 ] |
Tytuł: | Re: Wino wiśniowe 2011 |
Bardzo ciekaw jestem efektów odkwaszania, jeśli (zgodnie z zapewnieniami dr Czyżyckiego) nie wpłynie to negatywnie na smak, to należy zmienić kanon dotyczący odkwaszania. Ciekawy również będzie wpływ dużej ilości pestek. Czekam na dalsze relacje. ![]() |
Autor: | Geronimo [ 21 maja 2012, o 17:54 ] |
Tytuł: | Re: Wino wiśniowe 2011 |
Marek - co tam u Twojego wina wiśniowego? Jak rokuje ![]() podrawiam D.G. |
Strona 1 z 1 | Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 [czas letni (DST)] |
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group http://www.phpbb.com/ |