Łódzki Klub Winiarzy http://www.klubwiniarzy.pl/forum/ |
|
Wino jagodowe 2012 http://www.klubwiniarzy.pl/forum/viewtopic.php?f=8&t=379 |
Strona 1 z 1 |
Autor: | Marek [ 18 lip 2012, o 16:47 ] |
Tytuł: | Wino jagodowe 2012 |
Opiszę, jak zrobiłem nastaw wina jagodowego w tym roku. 9 kg jagód ( 12 zł/kg) przepłukałem wodą i rozdrobniłem przy pomocy mojej maszynki opisanej w innym wątku. Miazgę zasiarkowałem i dodałem 4 ml pektopolu. Następnie podgrzałem do 60 st. C ( celem była gorąca maceracja - de facto temperatura powinna być nieco wyższa, jednak ze względu na delikatną naturę jagód zdecydowałem się na taką) i pozostawiłem do ostygnięcia na 12 godz. Rano wytłoczyłem moszcz przy pomocy prasy. Uzyskałem 7,6 l ( 8,2 kg ), suchych wytłoków było 0,8 kg (wrzuciłem je do fermentującego wina wiśniowego ), co daje imponującą wydajność 91 % wagowo. Moszcz miał ok. 11 Bx ( niewyraźna granica na refraktometrze), czyli ok. 50 g cukru/l , kwasowość 9,8 g/l. Zrezygnowałem z odkwaszania, ponieważ przy założonym udziale 0,5 l syropu cukrowego na 1 l moszczu da się uzyskać sensowną kwasowość nastawu na poziomie ok. 6 g/l. Dodałem 4 l syropu cukrowego ( 2,6 l wody i 2,4 kg cukru - celem jest 14 % alk.,), 15 g activitu, drożdże Fermivin VR5 i czekam na dalszy rozwój wypadków ![]() Napiszcie, jak wy robiliście wino jagodowe. |
Autor: | kolman [ 18 lip 2012, o 19:23 ] |
Tytuł: | Re: Wino jagodowe 2012 |
Cena jagód jest niestety dla mnie przeszkodą w zrobieniu większej ilości wina z tego owocu. W tym roku jest to mały eksperyment na bazie rodzynek i hibiskusa oraz soku jagodowego, który ma nie podlegać fermentacji - w zamyśle świeży i owocowy charakter wina. Owoce miały 10 st. blg (bez poprawki na niecukry) i 10 g/l kwasowości. Jako zwolennik zimnej maceracji jestem ciekaw twoich "gorących" rezultatów:) |
Autor: | Damian [ 22 lip 2012, o 21:26 ] |
Tytuł: | Re: Wino jagodowe 2012 |
Marek napisał(a): ... Moszcz miał ok. 11 Bx ( niewyraźna granica na refraktometrze), czyli ok. 50 g cukru/l .... Czy w przypadku pomiaru ilości cukru w soku przy użyciu refraktometra należy odejmować poprawkę na niecukry? |
Autor: | Marek [ 22 lip 2012, o 23:36 ] |
Tytuł: | Re: Wino jagodowe 2012 |
Tak, ekstrakt bezcukrowy też wpływa na współczynnik załamania światła będący podstawą działania refraktometru. |
Strona 1 z 1 | Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 [czas letni (DST)] |
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group http://www.phpbb.com/ |