Łódzki Klub Winiarzy http://www.klubwiniarzy.pl/forum/ |
|
WINO Z TARNINY http://www.klubwiniarzy.pl/forum/viewtopic.php?f=8&t=413 |
Strona 1 z 1 |
Autor: | ROBERT12 [ 29 paź 2012, o 20:13 ] |
Tytuł: | WINO Z TARNINY |
Witam,potrzebuję waszej porady w sprawie wina z tarniny.Wino chcę zrobić według przepisu z Forum Domowych Winiarzy a mianowicie 10 kg tarniny 20 l wody,cukier wyliczę sobie tak żeby uzyskać 13-14%. Do tej pory wygląda to tak: Nastawione 24.10 tarnina 10 kg przemrożona w zamrażalniku po rozmrożeniu wygnieciona Blg 18 woda 5 litrów cukier 1 kilogram,po wymieszaniu 21 Blg. Drożdże aktywne Fermivin Po dwóch dniach pożywka 6g Wszystko umieściłem w 20 litrowym wiaderku fermentacyjnym,pracuje pięknie dzisiaj Blg 11. Wiaderko prawie pełne i strasznie gęsta pulpa. I tu moje pytania 1-Ile czasu fermentować w miazdze ? 2-Czy poczekać aż Blg spadnie do zera i do praski a potem dolać wody i dodać cukru ? 3- A może przelać to do większego wiaderka (odzyskałem,czyli skleiłem wiaderko 30 litrowe) i fermentować dalej w miazdze,dodać wody,cukru obliczonego na odpowiedni procent i wtedy czekać aż spadnie do zera i do praski? Pozdrawiam i z góry dzięki za podpowiedzi. |
Autor: | Damian [ 30 paź 2012, o 20:47 ] |
Tytuł: | Re: WINO Z TARNINY |
Nie mam doświadczenia z Tarniną i dlatego nie będę się wypowiadał na temat prawidłowego czasu fermentacji w miazdze. Ale ja prowadził bym tą fermentację do końca burzliwej i dopiero oddzielał. Cukier dodawaj porcjami . Wiadro z odzysku to ryzykowna sprawa, szkoda by było 30 litrów nastawu stracić z powodu wiadra za 20zł. ![]() |
Autor: | ROBERT12 [ 30 paź 2012, o 22:12 ] |
Tytuł: | Re: WINO Z TARNINY |
Co do fermentatora to było małe pękniecie nad kranikiem,sprawdzałem na gorącej wodzie nic nie cieknie,to i wino wytrzyma. Fermentacja do końca była by najlepsza,tylko żeby nie było później posmaku od pestek. |
Autor: | Damian [ 31 paź 2012, o 11:56 ] |
Tytuł: | Re: WINO Z TARNINY |
Delikatny posmak pestek może być zaletą np. w winie wiśniowym, nie jestem pewien czy pestki śliwek również dodają "coś od siebie" jeśli tak to należy być ostrożnym, mało to dobrze, a dużo może być już za wiele. ![]() |
Autor: | Krzysztof [ 2 lis 2012, o 17:56 ] |
Tytuł: | Re: WINO Z TARNINY |
Ja bym fermentował maksymalnie tydzień w miazdze. Koniecznie trzeba dodać pektoenzymu. My w Łodzi uzywamy pektoenzymu z Biowinu w płynia bądź nowszego w proszku. Rozłozenie pektyn jest konieczne! |
Autor: | ROBERT12 [ 3 lis 2012, o 12:48 ] |
Tytuł: | Re: WINO Z TARNINY |
Poktoenzym Biowinowski dodałem na początku z siarą przed dodaniem drożdży. Na razie przerzuciłem wszystko do większego fermentatora i dolałem 11 litrów wody i dodałem 2 kg cukru.Bardzo ładnie pracuje. Jutro przecedzę to wszystko przez sito i pozbędę się pestek. |
Strona 1 z 1 | Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 [czas letni (DST)] |
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group http://www.phpbb.com/ |