Ostatnia wizyta: Teraz jest 25 sty 2020, o 19:12


Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 [czas letni (DST)]




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 25 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Wino Hibiskusowe
PostNapisane: 3 sty 2011, o 22:51 
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 24 paź 2009, o 15:37
Posty: 1007
Lokalizacja: Łódź-Rzgów
Oto mój przepis na wino hibiskusowe, jest łatwe i tanie w produkcji i pozwala szybko uzyskać dobrej jakości wino.

- 250 g suszonych kwiatów hibiskusa Hibiscus sabdariffa do kupienia w zielarniach, sklepach spożywczych lub na targowiskach;
- 11,5 litra dobrej wody;
- 0,5 litra mocnego naparu z czarnej nie aromatyzowanej herbaty (doda garbników);
- 3 kg cukru, jeśli kogoś stać to 1kg cukru można zastąpić 1,4 kg miodu wielokwiatowego, poprawi jakość wina;
- pożywka np: Activit lub Kombi;
- drożdże szlachetne typu Burgund.

Kwiaty należy gotować około 10 minut w wodzie przeznaczonej na nastaw, po gotowaniu rozpuścić w wywarze cukier (jeśli dajemy miód to po przestygnięciu).
Po przestygnięciu do około 30 - 35 stopni C dodajemy pożywkę i matkę drożdżową.
Fermentacje prowadzimy około 1 miesiąca, kwiaty oddzielamy dopiero przy pierwszym obciągu.
Wino powinno dojrzewać w chłodzie około 6 miesięcy, ale już po 2-3 jest pijalne.

Uwaga końcowa, wino to podczas procesu produkcji, gotowanie i fermentacja, wytwarza bardzo dużo piany, należy to uwzględnić w objętości naczyń i nie napełniać więcej jak w 3/4 objętości naczyń.
W przypadku piany która mimo to chce uciec z balonu można dodać do nastawu kilka kropel "Espumisanu" dla dzieci (do dostatnia w aptekach ale dość drogi).

Polecam to wino zwłaszcza początkującym, choć dla każdego będzie przyjemne w produkcji i spożyciu. :)


Góra
Offline Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Wino Hibiskusowe
PostNapisane: 4 sty 2011, o 00:30 
Administrator
Administrator

Dołączył(a): 26 paź 2009, o 15:37
Posty: 478
25 listopada roku minionego nastawiłem hibiskusowe w wersji ''na bogato":

1200 g hibiskusa wrzuconego do
14 l wrzątku i wszystko pozostawione do wystygnięcia
18 l wody
6 kg rodzynek Jumbo z Chile
5 kg cukru
150 g suchego kwiatu czarnego bzu z Herbapolu (nauczka, żeby więcej suszyć samemu)
3 garście suchego kwiatu lipy ze zbioru własnego
Cz. bez i lipę dodałem pod koniec fermentacji, fusów z hibiskusa nie odcedzałem.
Wino jest obecnie w schyłkowym okresie fermentacji.

Kwasowość mierzona w połowie okresu fermentacji wyniosła 7 g/l.
Na pierwszy rzut oka widać różnicę w ilości podstawowego surowca: Damian dał 181 g hibiskusa/10 l nastawu i wcale nie twierdzę, że to za mało, ja natomiast 343 g/10 l.

Napisawszy powyższe poszedłem do lochu i zdegustowałem hibiskusowe, które nastawiłem 4 kwietnia 2007 roku :
200 g hibiskusa zaparzonego, czyli 196 g/10 l nastawu
50 g kwiatów cz. bzu
9 l wody
1 kg rodzynek
2 kg cukru

Kwasowość 5,6 g/l
Wino ma kolor żółto-pomarańczowy, jest wytrawne, smak delikatny, ale ciała mu nie brakuje, aromat subtelny z wycofanym cz. bzem. Pije się przyjemnie.


Góra
Offline Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Wino Hibiskusowe
PostNapisane: 4 sty 2011, o 13:25 
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 24 paź 2009, o 15:37
Posty: 1007
Lokalizacja: Łódź-Rzgów
Ciekawe przepisy, Marku, muszę wypróbować dodatek kwiatów cz.bzu.

Czekamy na kolejne przepisy na wino Hibiskusowe, stwórzmy bazę przepisów na to wino.


Góra
Offline Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Wino Hibiskusowe
PostNapisane: 30 lis 2011, o 12:52 
Pierwsze kroki
Pierwsze kroki
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 14 lis 2011, o 13:46
Posty: 2
Lokalizacja: Łukowa City (lubelskie)
Zrobiłem wino z hibiskusa ale jak dla mnie nie dobre. Zapach zniechęca do picia ale jak się weźmie na język to da się przełknąć. Jak do tej pory najgorsze wino jakie udało mi się zrobić.


Góra
Offline Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Wino Hibiskusowe
PostNapisane: 1 gru 2011, o 17:03 
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 13 lis 2009, o 19:39
Posty: 449
Lokalizacja: Śródmieście-Wschód
Witaj

W wypadku kiepskiego wina gdzieś musi leżeć przyczyna. Opisz, co konkretnie jest złego w tym winie i gdzie upatrujesz błędy.

_________________
Blog Wino domowe 2.0, czyli nowoczesna i profesjonalna produkcja alkoholu w domu

Ludzie sukcesu bardziej dbają o "przyjemne wyniki", podczas gdy nieudacznicy o "przyjemne metody". B. Tracy

Pozdrawiam
Filip


Góra
Offline Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Wino Hibiskusowe
PostNapisane: 26 gru 2011, o 20:56 
Pierwsze kroki
Pierwsze kroki

Dołączył(a): 11 gru 2011, o 12:02
Posty: 12
Lokalizacja: Łódź
Witam Szanowne grono forumowiczów

Wiecie może gdzie w Łodzi można dostać w miarę tanio i dobrej jakości susz z kwiatów hibiskusa?


Góra
Offline Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Wino Hibiskusowe
PostNapisane: 27 gru 2011, o 13:23 
Administrator
Administrator

Dołączył(a): 26 paź 2009, o 15:37
Posty: 478
Na Ceglanej ( strona zachodnia) w dni targowe ( wt., pt.), między Bałuckim Rynkiem a targiem przy Dolnej jest stoisko Top - Smaku. Mają niedrogi i dobry hibiskus.


Góra
Offline Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Wino Hibiskusowe
PostNapisane: 28 gru 2011, o 00:07 
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 6 lis 2011, o 00:25
Posty: 153
Lokalizacja: Łódź
Na Dąbrowie na ulicy Lucjana Rydla (przy pawilonie Pionier) jest sklep z ziołami. Dziś kupowałem tam suszone kwiaty czarnego bzu i zapytałem się przy okazji o hibiskus. 50 gram tego suszu kosztuje 3,50 zł. Niestety zapomniałem się zapytać o producenta. Nie wiem czy to dużo, czy mało, lecz za czarny bez płaciłem tyle samo. Dodam jeszcze, że suszone kwiaty akacji (czy też raczej Robinia pseudoacacia) kosztują 3,70. Generalnie musisz szukać w sklepach i hurtowaniach z artykułami zielarskimi. Podejrzewam, że ceny będą raczej podobne.

Edit: Kwiat czarnego bzu jest z firmy "Kawon".

_________________
Brzuch jest powodem, iż człowiek nie uznaje siebie tak łatwo za boga.


Góra
Offline Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Wino Hibiskusowe
PostNapisane: 29 gru 2011, o 21:36 
Pierwsze kroki
Pierwsze kroki

Dołączył(a): 11 gru 2011, o 12:02
Posty: 12
Lokalizacja: Łódź
Dziękuję bardzo Panowie za wsparcie. Hibiskusa kupiłem jako herbatkę sypaną (kwiaty były dość duże) w Zielarni za rynkiem Barlickim. 3,10 za opakowanie 50 gramowe. Pewnie jest to samo o czym w poprzednim poście wspomina Pan Maciek. Wydaje mi się, że jakoś tego suszu jest dobra, 300 gramową ilość suszu zaparzałem 6 krotnie po 15-20 minut w 2,5 - 3 litrach wody, za każdym razem uzyskiwałem ładną, aromatyczną, czerwoną esencję. 7 porcję gotowałem jakieś 25 minut na małym ogniu w 2 litrach wody i również uzyskałem niezłą esencję, tyle, że wiadomo była już słabsza.

Dziś nastawiłem to winko, będzie to moje drugie w winiarskiej historii, a pierwsze "profesjonalnie" nastawione. Zobaczymy co dalej.


Góra
Offline Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Wino Hibiskusowe
PostNapisane: 28 lut 2013, o 13:43 
Dopiero zaczyna
Dopiero zaczyna

Dołączył(a): 11 paź 2012, o 15:36
Posty: 35
Lokalizacja: Łódź - Janów
Ruszę trochę ten wątek.

Następne moje będzie właśnie hibiskusowe.
Kwiaty suszone kupiłem takie:
http://darynatury.pl/offer/62/hibiskus-herbatka-podlaska.html
http://www.ziolowyzakatek.sklep.pl/pl/p/HIBISKUS-50g-Dary-Natury/258

w cenie po 3,90PLN/50g na ulicy Rydla w Łodzi, dokładnie tutaj:
http://maps.google.pl/?ll=51.73549,19.495604&spn=0.001166,0.006968&t=m&z=18&layer=c&cbll=51.735491,19.495606&panoid=wlALOfKDUJ-7DH_CPbgT7g&cbp=11,189.69,,0,5.54

Poczytałem trochę to forum i bazując na Waszych doświadczeniach :-) zamierzam nastawić:
- 10 litrów wody
- 200 g hibiskusa
- 2,7 kg cukru
- Drożdże Fermivin PDM z Biowinu
- Pożywka Biowin
- 1 kg mrożonych owoców leśnych

Kwiaty wygotuję w wodzie 4x15 min, po 2,5 litra świeżej wody każda tura.
Owoce planuję dodawać po trochu w różnych momentach burzliwej fermentacji. Cukier też nie od razu cały, tylko po trochu razem z owocami.
Wszystko w 15 litrowym balonie.
Kwiaty i owoce zamierzam trzymać w balonie do pierwszego zlania.

Na pewno będzie pycha! :-)


Góra
Offline Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 25 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 [czas letni (DST)]


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zalogowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Theme created StylerBB.net & kodeki
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL