Łódzki Klub Winiarzy
http://www.klubwiniarzy.pl/forum/

Wino Hibiskusowe
http://www.klubwiniarzy.pl/forum/viewtopic.php?f=9&t=226
Strona 2 z 3

Autor:  Geronimo [ 28 lut 2013, o 14:41 ]
Tytuł:  Re: Wino Hibiskusowe

Pesco - nie dawaj PDM-ów to bayanusy wysokoalkoholizujące.
Daj jakieś inne - tak jak radził Damian w pierwszym poście np. Burgund
Hibiscusowe powinno być lekkim winem i nadmiar alkoholu mu nie słuzy.imho naturalnie
pozdrawiam

Autor:  pesko [ 28 lut 2013, o 14:54 ]
Tytuł:  Re: Wino Hibiskusowe

Qrcze, już kupiłem te bayanusy.
A odpowiednią ilością cukru nie wyreguluję mocy?

Autor:  Geronimo [ 28 lut 2013, o 15:04 ]
Tytuł:  Re: Wino Hibiskusowe

Z bayanusami nie dasz rady.cholernie odporne drożdże.Lepiej opóźnij nastaw i kup inne.Najlepiej Biowin - poduszki tylko spojrzyj czy w środku nie ma czegoś ciemnego lub czarnego,
W zasadzie cukrem możesz wyregulować, ale super wytrawne hibiscusowe? - będzie Ci smakowało?

Autor:  pesko [ 28 lut 2013, o 15:08 ]
Tytuł:  Re: Wino Hibiskusowe

W takim razie tak zrobię. Dzięki za radę.
Biowin - poduszki? Co to?

Autor:  Geronimo [ 28 lut 2013, o 15:15 ]
Tytuł:  Re: Wino Hibiskusowe

Poduszki to drożdże w płynie róznych szczepów.Najlepiej kupować w Biowinie bo w marketach bywa z nimi różnie.W Biowinie spojrzą i Ci sprawdzą.Trzeba się ścisle stosować do ,,instrukcji uruchomienia tych drożdży .Może to trwać 3 dni ,ale warto.Pożywki też bym nie dał bo to wino (imho) im słabsze tym lepsze.
z drozdży to może od burgundów lepsze sauternes.
pozdrawiam

Autor:  pesko [ 28 lut 2013, o 15:27 ]
Tytuł:  Re: Wino Hibiskusowe

Z nastawem mi się nie spieszy. Podjadę jutro do Biowinu i obejrzę poduszki. Jeszcze na nich nie robiłem.
To będzie dopiero moje trzecie wino, więc chłonę wszelkie rady jak gąbka. Thx.

Autor:  Krzysztof [ 28 lut 2013, o 16:05 ]
Tytuł:  Re: Wino Hibiskusowe

Pesko, jutro o 17 są warsztaty winiarskie (oczywiście darmowe). Jak wybierasz się jutro do Biowinu to podjedź przed 17, zrób zakupy i zostań na warsztatach. Będzie pokaz odkwaszania zbyt kwaśnego wina.

Autor:  pesko [ 28 lut 2013, o 16:24 ]
Tytuł:  Re: Wino Hibiskusowe

Dziękuję za zaproszenie. Postaram się być :-)

Autor:  pesko [ 4 mar 2013, o 14:23 ]
Tytuł:  Re: Wino Hibiskusowe

Tak jak napisałem tak zrobiłem.
Byłem w piątek w Biowinie i uczestniczyłem w warsztatach :-)
Podejrzewam, że część z Was widziałem, ale nie wiem niestety dokładnie kto jest kto.
Krzysztof zdaje się prowadził wstęp do odkwaszania?
Damian siedział chyba przy pierwszym stoliku od drzwi?
Kolman to chyba ten co odbierał od kogoś czerwoną korkownicę?
Geronimo jeszcze nie dałem rady wytypować.

W każdym bądź razie zakupiłem drożdże Burgund w płynie, zrobiłem jeszcze w piątek MD i dzisiaj od rana nastawiłem na nich winko hibiskusowe (bez pożywki).

Dzięki za rady.
Do zobaczenia na następnych warsztatach!

Autor:  Krzysztof [ 4 mar 2013, o 15:09 ]
Tytuł:  Re: Wino Hibiskusowe

Faktycznie to ja prowadziłem pierwszą część o odkwaszaniu, Marek prowadził drugą, Kolman odbierał korkownicę a Damiana i Geronimo (Darka) nie było na spotkaniu.

Zapraszamy Cię na zlot 15 marca. Będziesz mieć okazję poznać innych kolegów i popróbować różnych win.

Natomiast do wina hibiscusowego dodaj stosowną ilość pożywki. Wówczas fermentacja przebiegnie szybko i wino będzie mieć czystsze nuty. Możesz przeczytać TUTAJ uwagi Maćka. Jego wino udało się nadzwyczaj. Nie musisz jednak ani tak dawkować pożywki ani cukru.

Strona 2 z 3 Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 [czas letni (DST)]
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
http://www.phpbb.com/