Ostatnia wizyta: Teraz jest 28 mar 2024, o 23:40


Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 [czas letni (DST)]




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 24 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: nastaw z kwiatu czarnego bzu
PostNapisane: 1 lip 2011, o 21:45 
Pierwsze kroki
Pierwsze kroki

Dołączył(a): 30 wrz 2010, o 16:14
Posty: 10
Lokalizacja: łódź
Jestem bardzo niedoświadczonym winiarzem, który chętnie eksperymentuje. Poniżej przedstawie swój nastaw. Prosze o odpowiedzi (nie cyniczne ) czy dobrym tropem idę, czy odpowiednio przeliczam.
gotowego nastawu jest 16,5litra
nastaw 16,5l o planowanej mocy ok - 15%-16% to ok 280g cukru na 1l
tzn 16,5 x 280g = 4620g
8g/l kwasku cytrynowego
wychodziło by że 16,5l x 8g = 132g kwasku !!!!!!!!!!!!

14.06.2011

Żurawina suszona duża 560dkg zala na 1l wody plus pektyna odsowiłem na dobę
baldachy (dużych) 40szt dzień wcześniej zawiązałem szczelnie w worku dzięki czemu łatwo jest oddzielić kwiaty od gałązek.
Ja wazyłem 40 szt -tj ok. 300Gr a po oddzielieniu ok. 100Gr czystego kwiatu (płatków)

Zalełem to w wiadrze fermentacjnum 13l wody tem 35 stopni

15.06.2011
dodałem do wiadra fermetacjnego zurawinę + 4 cytyny przpuszczone przez sokowirówę (po czasie myśle że powinno być tylko 2 całe a z 2 tylko sok ) + 1kg cukru + matkę drożdżową tokay + pożywka zwykła (nie kombi)

16. 06.2011
cały nastaw przelałem do balonu (całkiem przyjemny świeży zapach)

17.06.2011r
dodałem 20gr kwasku cytrynowego

21.06.2011
dodałem 1kg cukru rozpuszczonego w 0,5l wody co dało 1l syropu.

22.06.2011r
dodałem 0,5 szkanki mocnej herbaty typ chelton – liść
Codziennie kilka razy mieszałem w balonie przez okers tygodnia.

01.07.2011r

przecedziłem przez drobne sito + podwójnie złożona gazę
dodałem 0,5kg cukru (mam wrażenie że jest mało aromatyczne i mało esencjonalne)

_________________
safal


Góra
Offline Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: nastaw z kwiatu czarnego bzu
PostNapisane: 2 lip 2011, o 14:51 
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 13 lis 2009, o 19:39
Posty: 449
Lokalizacja: Śródmieście-Wschód
Witaj

Przeliczasz dobrze, tropem idziesz ciekawym (czarny bez i żurawina) ale żeby ocenić, co wyjdzie musimy uściślić pewne rzeczy (związane z paroma literówkami i nielogicznością, które popełniłeś):

1. Żurawiny było chyba 560 gramów, nie dekagramów? (Dalej piszesz o pektynie, ale na pewno chodziło Ci o pektoenzym, więc to pomińmy).
2. Baldachy w worku (foliowym?) trzymałeś w zamrażarce?
3. Przepuściłeś przez sokowirówkę całe cytryny czy obrane z albedo? Ile, mniej więcej, mililitrów uzyskałeś?
4. W jakim celu przelewałeś nastaw z fermentatora do balonu?
5. Dlaczego oddzieliłeś kwiaty przed zakończeniem fermentacji głównej?

Dodałeś, póki co, 2,5kg cukru. Pomyśl czy warto dodawać kolejne partie jeśli nie wniosą one nic do wina prócz procentów, osłabiając jednocześnie ekstrakt bezcukrowy (odpowiedzialny za zapach i smak wina). Gdyby kwiaty i spółka były nadal w nastawie to proszę bardzo, alkohol wyciągnął by z nich aromaty itd., a tak rozcieńczysz tylko nastaw alkoholem (wino może być mocne ale puste w smaku?).

Spróbuj znaleźć informacje ile gramów kwasów może mieć suszona żurawina. Odejmiesz to od kwasku cytrynowego. I nie ma co się dziwić takiej jego ilości, wino kwiatowe to wino "sztuczne".

Zastanawiałeś się nad dodatkiem rodzynek do nastwu?

Pewnie bardziej doświadczeni koledzy coś jeszcze wychwycą; krytyki się nie bój - "przyjmij ten cios na klatę" ;)

_________________
Blog Wino domowe 2.0, czyli nowoczesna i profesjonalna produkcja alkoholu w domu

Ludzie sukcesu bardziej dbają o "przyjemne wyniki", podczas gdy nieudacznicy o "przyjemne metody". B. Tracy

Pozdrawiam
Filip


Góra
Offline Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: nastaw z kwiatu czarnego bzu
PostNapisane: 2 lip 2011, o 22:47 
Pierwsze kroki
Pierwsze kroki

Dołączył(a): 30 wrz 2010, o 16:14
Posty: 10
Lokalizacja: łódź
Dzięki za odpowiedz
napisałeś krótko tzn 5 pkt, w których jest tak wiele dlaczego (powiem szczerze raczej dlatego bo gdzieś przeczytałem , jak widać nie to co trzeba )
Postaram się po weekendzie dokładnie na nie odpowiedzieć.
Pozdrawiam
Rafał
ps.
Co do przyjmowania na klatę to jestem odporny, walcie śmiało !

_________________
safal


Góra
Offline Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: nastaw z kwiatu czarnego bzu
PostNapisane: 7 lip 2011, o 21:53 
Pierwsze kroki
Pierwsze kroki

Dołączył(a): 30 wrz 2010, o 16:14
Posty: 10
Lokalizacja: łódź
Witaj
Oczewiście przyznaję sie do literówek i trochę bałaganu logicznego, no ale cóż taki już jestem roztrzepany
Zgodnie z obietnicą postaram się odpowiedzieć:

1. Żurawiny było chyba 560 gramów, nie dekagramów? (Dalej piszesz o pektynie, ale na pewno chodziło Ci o pektoenzym, więc to pomińmy).

tu masz rację chodziło o pektoenzym (biowinu) i było 560 dkg

2. Baldachy w worku (foliowym?) trzymałeś w zamrażarce?

baldachy zawiązałem szczelnie w torbie i odłożyłem w ciepłe suche miejsce, dzięki czemu łotwo nuło oddzielić robale oraz kwiaty z gałązek

3. Przepuściłeś przez sokowirówkę całe cytryny czy obrane z albedo? Ile, mniej więcej, mililitrów uzyskałeś?

niestety głupotą było puszczenie ich w całośći po uprzednim wyszorowaniu, soku ok. 160ml

4. W jakim celu przelewałeś nastaw z fermentatora do balonu?

w fermetatorze była żurawinka do której dodałem drożdę i pożywkę (czytałem że wina kwiatowe trudno startują ) dlatego drożdże ruszyły i dodałem resztę a przy okazji łatwiej było często mieszać w celu napowietrzenia nastawu

5. Dlaczego oddzieliłeś kwiaty przed zakończeniem fermentacji głównej?

chciałem być mądrzejszy niż inni a to błąd !

Zastanawiałeś się nad dodatkiem rodzynek do nastwu?

nie niezastanawiałem się, a co one nowego mogły by wnieść do mojego nastawu ?

w moim nastawie drożdżyki pięknie się uwijają, ma ładny różowy-grejfrutowy kolorek, a i zapach z rury całkiem kuszący
serdecznie pozdrawiam
Rafał

_________________
safal


Góra
Offline Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: nastaw z kwiatu czarnego bzu
PostNapisane: 8 lip 2011, o 10:43 
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 24 paź 2009, o 15:37
Posty: 1078
Lokalizacja: Łódź-Rzgów
Ciekaw jestem efektu, może przyniesiesz to wino na któryś z naszych Zlotów (jak będzie gotowe).


Góra
Offline Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: nastaw z kwiatu czarnego bzu
PostNapisane: 8 lip 2011, o 13:13 
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 13 lis 2009, o 19:39
Posty: 449
Lokalizacja: Śródmieście-Wschód
Ok, dalej nie wiem ile było żurawiny:) Jeśli 560dkg, czyli 5,6kg to hoho... Jeśli 560g to nie wiem na ile będzie wyczuwalna bo nigdy suszonej żurawiny nie używałem (w winie).

4 cytryny to jakieś 12g kwasów, musisz więc jeszcze uzupełnić nastaw. Ale raczej nie do 8g/l, tylko bezpieczniej - do 5-6g/l. Później możesz dokwasić.

Rodzynki dają winu "ciało". Kwiaty to aromat, nieraz kolor, posmaki. Bez rodzynek wino kwiatowe może być puste w smaku (ale nie musi, na forum jest przepis Voya, który rodzynek do cz.b. nie dodaje i wszyscy jego wino chwalą - ja też). Dodatek rodzynek jest więc pożądany ale niekonieczny, zależy od Ciebie.

Skoro wspomniałeś o grejpfrucie, to może dodatek soku z tego owocu?

_________________
Blog Wino domowe 2.0, czyli nowoczesna i profesjonalna produkcja alkoholu w domu

Ludzie sukcesu bardziej dbają o "przyjemne wyniki", podczas gdy nieudacznicy o "przyjemne metody". B. Tracy

Pozdrawiam
Filip


Góra
Offline Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: nastaw z kwiatu czarnego bzu
PostNapisane: 9 lip 2011, o 12:31 
Pierwsze kroki
Pierwsze kroki

Dołączył(a): 30 wrz 2010, o 16:14
Posty: 10
Lokalizacja: łódź
Oczewiście że przyniose na któryś ze zlotów bąddż na jakieś warsztaty w Biowinie (niestety miałem okazję być tylko na jednych ale po wakacjach może to sie zmieni)
co do tej nieszczęsnej żurawiny suszonej to było 56dkg tj (560g) . Ile ona wniesie do smaku nie wiem, ale ślicznie złamała kolor.
Szukałem danych dotyczących żurawiny (kwacowość i cukier) i niestety nie znalazłem (a może patrzyłem tam gdzie nie trzeba).
Za wszystkie uwagi dziękuję, są dla mnie dość cenne. Najlepszą nauką jest praktyka a więc trzeba wliczyć porażki które długo się pamięta.
Pozdrawiam serdecznie
Rafał

_________________
safal


Góra
Offline Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: nastaw z kwiatu czarnego bzu
PostNapisane: 9 lip 2011, o 12:39 
Nałogowy bywalec
Nałogowy bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 25 paź 2009, o 16:59
Posty: 894
Safal napisał(a):
Najlepszą nauką jest praktyka a więc trzeba wliczyć porażki które długo się pamięta.


oczywiście że tak.Któż z nas o tym nie wie....? ;)
Nie można się zrażać.Trzeba czytać , pytać i próbować ;)

pozdrawiam


Góra
Offline Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: nastaw z kwiatu czarnego bzu
PostNapisane: 9 lip 2011, o 14:10 
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 24 paź 2009, o 15:37
Posty: 1078
Lokalizacja: Łódź-Rzgów
Zaraz porażki, :twisted: trzeba myśleć pozytywnie będzie pyszne. Jeśli nie to zawsze można twierdzić, że ma rustykalny charakter. ;)


Góra
Offline Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: nastaw z kwiatu czarnego bzu
PostNapisane: 11 lip 2011, o 13:11 
Pierwsze kroki
Pierwsze kroki

Dołączył(a): 30 wrz 2010, o 16:14
Posty: 10
Lokalizacja: łódź
rustykalny ! tzn coś tam jest ale nie wiadomo co !?
co do fermentacji to kiedy - w jakich etapach tworzenia wina one natsępują, kiedy zlewać dodwać cukier czy inne dodatki itd od czego to zależy i czym się kierować.
już mnie zrugano że to co mogło być w balonie przecedziłem i bezpowrotnie przesłałem instalacją wodociągową.
Pozdrawiam wszystkich
Rafał
co do porażek to jak pisałem są wliczyne, ale dzięki nim się uczymy (choć nie zawsze)

_________________
safal


Góra
Offline Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 24 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 [czas letni (DST)]


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zalogowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
cron
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Theme created StylerBB.net & kodeki
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
[ Time : 0.032s | 14 Queries | GZIP : Off ]