Łódzki Klub Winiarzy
http://www.klubwiniarzy.pl/forum/

Wytrawne wino hibiskusowe wg Strażnika
http://www.klubwiniarzy.pl/forum/viewtopic.php?f=9&t=335
Strona 1 z 1

Autor:  Marek [ 16 sty 2012, o 14:47 ]
Tytuł:  Wytrawne wino hibiskusowe wg Strażnika

Na piątkowym spotkaniu w Biowinie mieliśmy okazje spróbować wina wytrawnego czerwonego ( nastawionego w kwietniu 2011).
Było dobre, więc podaję za autorem recepturę:
200 g hibiskusa (zaparzonego)
6 l syropu cukr. ( cukier wg. upodobań co do mocy , np. dla 13 % trzeba dać 1,3 kg i 5,2 l wody )
1 paczka ( 100 g) herbaty Eternal ( zaparzonej)
po 1 małej garści malin, jeżyn i poziomek ( dosypywane w miarę dojrzewania - w sumie owoców była szklanka

Autor:  kolman [ 16 sty 2012, o 18:20 ]
Tytuł:  Re: Wytrawne wino hibiskusowe wg Strażnika

To było bardzo przyjemne wino. Pomyliłem je z winogronowym. Chyba ten hibiskus jest wart świeczki, szczególnie gdyby dać nie jedną garść, a kilka, owoców leśnych (bez grzybów i tego typu runa leśnego;)).

Autor:  Geronimo [ 17 sty 2012, o 11:12 ]
Tytuł:  Re: Wytrawne wino hibiskusowe wg Strażnika

Prawdę mówiąc, to był pierwszy hibiscus (chociaż z dodatkami) k. mnie zafrapował ;)
pozdrawiam
D.G.

Autor:  Phill [ 26 sty 2012, o 13:19 ]
Tytuł:  Re: Wytrawne wino hibiskusowe wg Strażnika

U mnie hibiskus pracuje;] tylko raczej z tymi leśnymi smakołykami może być krucho o tej porze roku - chyba że dorzucę szyszek :P popatrzę jeszcze za suszonymi bo na 5l nastawu nie trzeba wiele.

Autor:  Damian [ 26 sty 2012, o 18:24 ]
Tytuł:  Re: Wytrawne wino hibiskusowe wg Strażnika

Można poszukać w dobrym sklepie mrożonki owoce leśne.

Autor:  Marek [ 14 kwi 2012, o 08:40 ]
Tytuł:  Re: Wytrawne wino hibiskusowe wg Strażnika

Wczoraj Strażnik przyniósł b. dobre wino czerwone wytrawne/półwytrawne wg. takiej receptury na 10 l :
- 200 g hibiskusa zaparzonego
- 1 kg mieszanki owoców mrożonych z przewagą truskawki ( ale w winie wcale nie przebijała ) ,mrożonych ( Kaufland)
- cukier do 20 Blg

Autor:  kolman [ 14 kwi 2012, o 19:02 ]
Tytuł:  Re: Wytrawne wino hibiskusowe wg Strażnika

Ech, a miałem w piątek przyjść...

Mając w pamięci bardzo ciekawe poprzednie wino hibiskusowe Strażnika i domyślając się, że to również było świetne, a także po ostatnich rozmowach na zlocie, planuję zrobić kilka eksperymentów z winem hibiskusowym i dodawaniem świeżego soku owocowego już po fermentacji. Teoretycznie ma to mnóstwo plusów, ale jak wyjdzie w praktyce - zobaczymy:)

Czy przy takiej ilości suszu, tj. 200 g na 10 l, hibiskus pozostaje mocno wyczuwalny w smaku?

20 blg dało około 13%, czy taki procent był w sam raz? Zapewne było to wino raczej lekkie, nie esencjonalne?

Autor:  Biniu [ 14 kwi 2012, o 22:03 ]
Tytuł:  Re: Wytrawne wino hibiskusowe wg Strażnika

Na forum SWiMP ludzie pisali, że 200g hibiskusa na 10 litrów to akuratna dawka, ale to chyba wszystko zależy od jakości kwiatów.

Autor:  Krambroz [ 18 kwi 2012, o 08:22 ]
Tytuł:  Re: Wytrawne wino hibiskusowe wg Strażnika

Musiało być dobre bo nic nie zostało dla mnie :cry:
A ja nie mogłem być na spotkaniu :cry:
Pozdrawiam.
Krzysiek

Strona 1 z 1 Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 [czas letni (DST)]
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
http://www.phpbb.com/