Ostatnia wizyta: Teraz jest 28 mar 2024, o 23:22


Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 [czas letni (DST)]




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 40 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Wino z chabra bławatka
PostNapisane: 11 lis 2009, o 21:45 
Administrator
Administrator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 19 paź 2009, o 16:30
Posty: 559
Lokalizacja: Łódź
OK, masz rację. Już dodałeś zieloną.
Na przyszłość moim zdaniem lepiej dodawać czarną - daje lepszy smak.

_________________
Pozdrawiam serdecznie
Krzysztof

"Exceptio probat regulam" Wyjątek sprawdza regułę


Góra
Offline Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Wino z chabra bławatka
PostNapisane: 26 sty 2010, o 19:09 
Bywalec
Bywalec

Dołączył(a): 25 sty 2010, o 00:02
Posty: 102
piłem takie wino jakieś 20 lat temu -lekkie i kwaskowe o bardzo fajnym zapachu ;)


Góra
Offline Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Wino z chabra bławatka
PostNapisane: 29 cze 2010, o 12:30 
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 13 lis 2009, o 19:39
Posty: 449
Lokalizacja: Śródmieście-Wschód
Shamanie, jak się prezentuje teraz Twoje chabrowe? W najbliższym czasie planuje nastawić na próbę 5l. Zrezygnuję raczej z soku z cytryn i pomarańczy, ale może za to dać otartą skórkę z cytryny? Zobaczymy, co z tego będzie;)

_________________
Blog Wino domowe 2.0, czyli nowoczesna i profesjonalna produkcja alkoholu w domu

Ludzie sukcesu bardziej dbają o "przyjemne wyniki", podczas gdy nieudacznicy o "przyjemne metody". B. Tracy

Pozdrawiam
Filip


Góra
Offline Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Wino z chabra bławatka
PostNapisane: 29 cze 2010, o 15:27 
Coś już napisał
Coś już napisał
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 23 lis 2009, o 09:32
Posty: 50
No właśnie, ciekawe jak się ma to winko?
A macie jakieś dobre miejsce na zbieranie chabrów w oklicy Łodzi? Ja jakoś nie pamiętam, żebym widziała... Nie liczę babci pod sklepem.
Mysza


Góra
Offline Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Wino z chabra bławatka
PostNapisane: 29 cze 2010, o 16:38 
Administrator
Administrator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 19 paź 2009, o 16:30
Posty: 559
Lokalizacja: Łódź
Shaman wyjechał "na saksy" i nie ma go w Polsce od kilku miesięcy. Nie może więc odpowiedzieć.

Co do wina to warto je zrobić. Niestety nastaw wymaga benedyktyńskiej cierpliwości. Na wino przeznaczamy wyłącznie "to niebieskie".

_________________
Pozdrawiam serdecznie
Krzysztof

"Exceptio probat regulam" Wyjątek sprawdza regułę


Góra
Offline Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Wino z chabra bławatka
PostNapisane: 29 cze 2010, o 19:11 
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 13 lis 2009, o 19:39
Posty: 449
Lokalizacja: Śródmieście-Wschód
Same płatki bez kielicha? No to będzie: "kocha, nie kocha, kocha...";)

_________________
Blog Wino domowe 2.0, czyli nowoczesna i profesjonalna produkcja alkoholu w domu

Ludzie sukcesu bardziej dbają o "przyjemne wyniki", podczas gdy nieudacznicy o "przyjemne metody". B. Tracy

Pozdrawiam
Filip


Góra
Offline Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Wino z chabra bławatka
PostNapisane: 29 cze 2010, o 20:03 
Początki nałogu
Początki nałogu

Dołączył(a): 25 paź 2009, o 00:29
Posty: 370
Lokalizacja: Koluszki, Łódź
Wyjechać wyjechał, ale zdjęcia na nk dodaje :lol: więc mógłby odpisać...


Góra
Offline Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Wino z chabra bławatka
PostNapisane: 1 lip 2010, o 13:41 
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 13 lis 2009, o 19:39
Posty: 449
Lokalizacja: Śródmieście-Wschód
Nazrywałem chabru:) Co ciekawe, łatwiej jest rwać od razu same płatki: bierze się je wszystkie między dwa palce i odrywa, większość odchodziła bez problemu, a i roboty mniej.

Zajrzałem jeszcze raz do przepisu Adama i zauważyłem pektopol, czy jest sens dodawania go do wina kwiatowego? Przecież chodzi o wyciągnięcie barwnika i aromatów z płatków a nie rozpuszczenie ich.

p.s. szukając chabru zauważyłem kwitnącą lipę, chyba też się na nią skuszę;)

_________________
Blog Wino domowe 2.0, czyli nowoczesna i profesjonalna produkcja alkoholu w domu

Ludzie sukcesu bardziej dbają o "przyjemne wyniki", podczas gdy nieudacznicy o "przyjemne metody". B. Tracy

Pozdrawiam
Filip


Góra
Offline Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Wino z chabra bławatka
PostNapisane: 1 lip 2010, o 14:56 
Administrator
Administrator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 19 paź 2009, o 16:30
Posty: 559
Lokalizacja: Łódź
Pektopol dodaje sie jako środek rozkładający pektyny dla innych składników wina (rodzynki, sok pomarańczowy). jest nieobowiązkowy ale warto go dodać.

_________________
Pozdrawiam serdecznie
Krzysztof

"Exceptio probat regulam" Wyjątek sprawdza regułę


Góra
Offline Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Wino z chabra bławatka
PostNapisane: 1 lip 2010, o 21:27 
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 13 lis 2009, o 19:39
Posty: 449
Lokalizacja: Śródmieście-Wschód
Dodałem do kwiatów lipy bo wyczytałem, że mają pektyny.

Uff, dwa dni na wsi i nastawiliśmy z Paulą 3 winka - pracowity początek wakacji;)

_________________
Blog Wino domowe 2.0, czyli nowoczesna i profesjonalna produkcja alkoholu w domu

Ludzie sukcesu bardziej dbają o "przyjemne wyniki", podczas gdy nieudacznicy o "przyjemne metody". B. Tracy

Pozdrawiam
Filip


Góra
Offline Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 40 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 [czas letni (DST)]


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zalogowanych użytkowników i 2 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
cron
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Theme created StylerBB.net & kodeki
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
[ Time : 0.037s | 16 Queries | GZIP : Off ]