Łódzki Klub Winiarzy http://www.klubwiniarzy.pl/forum/ |
|
Wino z chabra bławatka http://www.klubwiniarzy.pl/forum/viewtopic.php?f=9&t=34 |
Strona 2 z 4 |
Autor: | Krzysztof [ 11 lis 2009, o 21:45 ] |
Tytuł: | Re: Wino z chabra bławatka |
OK, masz rację. Już dodałeś zieloną. Na przyszłość moim zdaniem lepiej dodawać czarną - daje lepszy smak. |
Autor: | waclaw1960 [ 26 sty 2010, o 19:09 ] |
Tytuł: | Re: Wino z chabra bławatka |
piłem takie wino jakieś 20 lat temu -lekkie i kwaskowe o bardzo fajnym zapachu |
Autor: | kolman [ 29 cze 2010, o 12:30 ] |
Tytuł: | Re: Wino z chabra bławatka |
Shamanie, jak się prezentuje teraz Twoje chabrowe? W najbliższym czasie planuje nastawić na próbę 5l. Zrezygnuję raczej z soku z cytryn i pomarańczy, ale może za to dać otartą skórkę z cytryny? Zobaczymy, co z tego będzie;) |
Autor: | Mysza z Łodzi [ 29 cze 2010, o 15:27 ] |
Tytuł: | Re: Wino z chabra bławatka |
No właśnie, ciekawe jak się ma to winko? A macie jakieś dobre miejsce na zbieranie chabrów w oklicy Łodzi? Ja jakoś nie pamiętam, żebym widziała... Nie liczę babci pod sklepem. Mysza |
Autor: | Krzysztof [ 29 cze 2010, o 16:38 ] |
Tytuł: | Re: Wino z chabra bławatka |
Shaman wyjechał "na saksy" i nie ma go w Polsce od kilku miesięcy. Nie może więc odpowiedzieć. Co do wina to warto je zrobić. Niestety nastaw wymaga benedyktyńskiej cierpliwości. Na wino przeznaczamy wyłącznie "to niebieskie". |
Autor: | kolman [ 29 cze 2010, o 19:11 ] |
Tytuł: | Re: Wino z chabra bławatka |
Same płatki bez kielicha? No to będzie: "kocha, nie kocha, kocha...";) |
Autor: | Łukasz [ 29 cze 2010, o 20:03 ] |
Tytuł: | Re: Wino z chabra bławatka |
Wyjechać wyjechał, ale zdjęcia na nk dodaje więc mógłby odpisać... |
Autor: | kolman [ 1 lip 2010, o 13:41 ] |
Tytuł: | Re: Wino z chabra bławatka |
Nazrywałem chabru:) Co ciekawe, łatwiej jest rwać od razu same płatki: bierze się je wszystkie między dwa palce i odrywa, większość odchodziła bez problemu, a i roboty mniej. Zajrzałem jeszcze raz do przepisu Adama i zauważyłem pektopol, czy jest sens dodawania go do wina kwiatowego? Przecież chodzi o wyciągnięcie barwnika i aromatów z płatków a nie rozpuszczenie ich. p.s. szukając chabru zauważyłem kwitnącą lipę, chyba też się na nią skuszę;) |
Autor: | Krzysztof [ 1 lip 2010, o 14:56 ] |
Tytuł: | Re: Wino z chabra bławatka |
Pektopol dodaje sie jako środek rozkładający pektyny dla innych składników wina (rodzynki, sok pomarańczowy). jest nieobowiązkowy ale warto go dodać. |
Autor: | kolman [ 1 lip 2010, o 21:27 ] |
Tytuł: | Re: Wino z chabra bławatka |
Dodałem do kwiatów lipy bo wyczytałem, że mają pektyny. Uff, dwa dni na wsi i nastawiliśmy z Paulą 3 winka - pracowity początek wakacji;) |
Strona 2 z 4 | Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 [czas letni (DST)] |
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group http://www.phpbb.com/ |