Łódzki Klub Winiarzy
http://www.klubwiniarzy.pl/forum/

Wino z chabra bławatka
http://www.klubwiniarzy.pl/forum/viewtopic.php?f=9&t=34
Strona 2 z 4

Autor:  Krzysztof [ 11 lis 2009, o 21:45 ]
Tytuł:  Re: Wino z chabra bławatka

OK, masz rację. Już dodałeś zieloną.
Na przyszłość moim zdaniem lepiej dodawać czarną - daje lepszy smak.

Autor:  waclaw1960 [ 26 sty 2010, o 19:09 ]
Tytuł:  Re: Wino z chabra bławatka

piłem takie wino jakieś 20 lat temu -lekkie i kwaskowe o bardzo fajnym zapachu ;)

Autor:  kolman [ 29 cze 2010, o 12:30 ]
Tytuł:  Re: Wino z chabra bławatka

Shamanie, jak się prezentuje teraz Twoje chabrowe? W najbliższym czasie planuje nastawić na próbę 5l. Zrezygnuję raczej z soku z cytryn i pomarańczy, ale może za to dać otartą skórkę z cytryny? Zobaczymy, co z tego będzie;)

Autor:  Mysza z Łodzi [ 29 cze 2010, o 15:27 ]
Tytuł:  Re: Wino z chabra bławatka

No właśnie, ciekawe jak się ma to winko?
A macie jakieś dobre miejsce na zbieranie chabrów w oklicy Łodzi? Ja jakoś nie pamiętam, żebym widziała... Nie liczę babci pod sklepem.
Mysza

Autor:  Krzysztof [ 29 cze 2010, o 16:38 ]
Tytuł:  Re: Wino z chabra bławatka

Shaman wyjechał "na saksy" i nie ma go w Polsce od kilku miesięcy. Nie może więc odpowiedzieć.

Co do wina to warto je zrobić. Niestety nastaw wymaga benedyktyńskiej cierpliwości. Na wino przeznaczamy wyłącznie "to niebieskie".

Autor:  kolman [ 29 cze 2010, o 19:11 ]
Tytuł:  Re: Wino z chabra bławatka

Same płatki bez kielicha? No to będzie: "kocha, nie kocha, kocha...";)

Autor:  Łukasz [ 29 cze 2010, o 20:03 ]
Tytuł:  Re: Wino z chabra bławatka

Wyjechać wyjechał, ale zdjęcia na nk dodaje :lol: więc mógłby odpisać...

Autor:  kolman [ 1 lip 2010, o 13:41 ]
Tytuł:  Re: Wino z chabra bławatka

Nazrywałem chabru:) Co ciekawe, łatwiej jest rwać od razu same płatki: bierze się je wszystkie między dwa palce i odrywa, większość odchodziła bez problemu, a i roboty mniej.

Zajrzałem jeszcze raz do przepisu Adama i zauważyłem pektopol, czy jest sens dodawania go do wina kwiatowego? Przecież chodzi o wyciągnięcie barwnika i aromatów z płatków a nie rozpuszczenie ich.

p.s. szukając chabru zauważyłem kwitnącą lipę, chyba też się na nią skuszę;)

Autor:  Krzysztof [ 1 lip 2010, o 14:56 ]
Tytuł:  Re: Wino z chabra bławatka

Pektopol dodaje sie jako środek rozkładający pektyny dla innych składników wina (rodzynki, sok pomarańczowy). jest nieobowiązkowy ale warto go dodać.

Autor:  kolman [ 1 lip 2010, o 21:27 ]
Tytuł:  Re: Wino z chabra bławatka

Dodałem do kwiatów lipy bo wyczytałem, że mają pektyny.

Uff, dwa dni na wsi i nastawiliśmy z Paulą 3 winka - pracowity początek wakacji;)

Strona 2 z 4 Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 [czas letni (DST)]
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
http://www.phpbb.com/