Łódzki Klub Winiarzy http://www.klubwiniarzy.pl/forum/ |
|
Wino z chabra bławatka http://www.klubwiniarzy.pl/forum/viewtopic.php?f=9&t=34 |
Strona 3 z 4 |
Autor: | kolman [ 9 lip 2010, o 17:16 ] |
Tytuł: | Re: Wino z chabra bławatka |
Cholera, gdzie tu jest edycja posta? Do rzeczy: jednak dodatek enzymu do kwiatowego jest jak najbardziej pożądany. Chabrowe bez pekto odcedziłem i zostało w balonie trochę miejsca. Lipowe z pekto po zlaniu do balona się nie zmieściło, zostało sporo na dolewki. A co do samego chabrowego to jest obiecujące. Nastawił jeszcze ktoś to winko?:) |
Autor: | shaman [ 17 lip 2010, o 15:46 ] |
Tytuł: | Re: Wino z chabra bławatka |
Właśnie mam przed sobą kieliszek chłodnego wina chabrowego. Kolor:koniakowy,delikatnie mętny Zapach:troszkę czuć drożdże,wyczuwalny zbyt duży procent,wyraźniej czuć rodzynki niż kwiat. Zdecydowanie zapach musi się uleżeć! Smak.W wersji wytrawnej było by lepsze gdyby nie zbyt duży procent i za dużo kwasów. Po delikatnym dosłodzeniu wino wydaje się być puste(?) bławatek bardzo delikatnie wyczuwalny.Po raz kolejny wspomnę że procent zabija wszystko! Mam nadzieję że za 2 lata dojdzie do siebie i będzie się nadawało do wypicia!Chodź przyznam że na cuda nie liczę. Kolman fajnie że zrobiłeś to winko.Mam nadzieję że Twoje będzie dużo lepsze niż moje i pierwszy raz napiję się dobrego bławatkowego! Aaa i u ważaj na procent!! |
Autor: | kolman [ 17 lip 2010, o 16:38 ] |
Tytuł: | Re: Wino z chabra bławatka |
Cukru dałem na 11%, na tym poziomie postaram się drożdże wybić. Może to mrożenie kwiatów wpłynęło niekorzystnie na Twoje chabrowe? Zobaczymy co będzie z moim ze świeżych, choć jeśli się uda to w przyszłym roku będę zbierał chaber wcześniej - na początku lipca było już sporo spłowiałych i lekko zeschniętych. Szkoda jeszcze, że wino niebieskie nie wychodzi... ;) |
Autor: | shaman [ 17 lip 2010, o 17:13 ] |
Tytuł: | Re: Wino z chabra bławatka |
Na kolor bym nie liczył.Skup się na aromacie i na smaku U mnie raczej zawiniło roztargnienie i zaniedbanie. W tym roku postaram się zrobić lekkie,półsłodkie ew. półwytrawne chabrowe ze świeżych kwiatów.Taki mam cel |
Autor: | kolman [ 12 lis 2010, o 01:32 ] |
Tytuł: | Re: Wino z chabra bławatka |
Chabrowe ma już prawie pół roku, dziś do niego zajrzałem. Jest klarowne choć jeszcze trochę opalizuje (co do koloru to słabiutki pomarańcz albo róż... oko już nie to) W smaku i zapachu już na tym etapie jest ciekawe: kwiaty, cytrusy... Z moich kwiatowych do tej pory nastawionych to zdecydowanie jest najlepsze. Zobaczymy co przyniesie czas i zima;) |
Autor: | Geronimo [ 12 lis 2010, o 11:08 ] |
Tytuł: | Re: Wino z chabra bławatka |
Cześć Filip- będziesz mógł przynieść tego chabrowego na spotkanie 3.12.? strasznie jestem ciekaw. pozdrawiam Darek |
Autor: | kolman [ 12 lis 2010, o 11:59 ] |
Tytuł: | Re: Wino z chabra bławatka |
Jasne Darku, wezmę. Wczoraj je zasiarkowałem więc powinno być stabilne. Chociaż i tak nie planuję go dosładzać, w wersji wytrawnej jest dobre, a poza tym Shaman pisał, że po dosłodzeniu cały urok zginął;) |
Autor: | Geronimo [ 12 lis 2010, o 12:09 ] |
Tytuł: | Re: Wino z chabra bławatka |
Super Filip dzięki No tak, Shaman przerabiał temat. Pamiętam że wino mniszkowe Nabiz było bardzo ciekawe,nie mówiąc o świetnym winie z kw.cz.b. Voya. pozdrawiam D. ps. jaką proporcją pirosiarczynu siarkowałeś? |
Autor: | kolman [ 12 lis 2010, o 14:45 ] |
Tytuł: | Re: Wino z chabra bławatka |
Celowałem w 1g/10l, zgodnie z zaleceniem. Ale, że nie mam dokładnej wagi więc zrobiłem to na wyczucie. Wiem, że ryzykuję ale zakup wagi cały czas mi wylatuje z pamięci. |
Autor: | Marek [ 15 lis 2010, o 12:46 ] |
Tytuł: | Re: Wino z chabra bławatka |
Geronimo napisał(a): ...nie mówiąc o świetnym winie z kw.cz.b. Voya. No takie świetne to ono jednak nie było, bo Wojtek konsekwentnie odmawia dodawania rodzynek |
Strona 3 z 4 | Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 [czas letni (DST)] |
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group http://www.phpbb.com/ |