Łódzki Klub Winiarzy
http://www.klubwiniarzy.pl/forum/

Wino z chabra bławatka
http://www.klubwiniarzy.pl/forum/viewtopic.php?f=9&t=34
Strona 3 z 4

Autor:  kolman [ 9 lip 2010, o 17:16 ]
Tytuł:  Re: Wino z chabra bławatka

Cholera, gdzie tu jest edycja posta?

Do rzeczy: jednak dodatek enzymu do kwiatowego jest jak najbardziej pożądany. Chabrowe bez pekto odcedziłem i zostało w balonie trochę miejsca. Lipowe z pekto po zlaniu do balona się nie zmieściło, zostało sporo na dolewki.

A co do samego chabrowego to jest obiecujące. Nastawił jeszcze ktoś to winko?:)

Autor:  shaman [ 17 lip 2010, o 15:46 ]
Tytuł:  Re: Wino z chabra bławatka

Właśnie mam przed sobą kieliszek chłodnego wina chabrowego.
Kolor:koniakowy,delikatnie mętny
Zapach:troszkę czuć drożdże,wyczuwalny zbyt duży procent,wyraźniej czuć rodzynki niż kwiat.
Zdecydowanie zapach musi się uleżeć!
Smak.W wersji wytrawnej było by lepsze gdyby nie zbyt duży procent i za dużo kwasów.
Po delikatnym dosłodzeniu wino wydaje się być puste(?) bławatek bardzo delikatnie wyczuwalny.Po raz kolejny wspomnę że procent zabija wszystko!
Mam nadzieję że za 2 lata dojdzie do siebie i będzie się nadawało do wypicia!Chodź przyznam że na cuda nie liczę.
Kolman fajnie że zrobiłeś to winko.Mam nadzieję że Twoje będzie dużo lepsze niż moje i pierwszy raz napiję się dobrego bławatkowego!
Aaa i u ważaj na procent!! ;)

Autor:  kolman [ 17 lip 2010, o 16:38 ]
Tytuł:  Re: Wino z chabra bławatka

Cukru dałem na 11%, na tym poziomie postaram się drożdże wybić. Może to mrożenie kwiatów wpłynęło niekorzystnie na Twoje chabrowe? Zobaczymy co będzie z moim ze świeżych, choć jeśli się uda to w przyszłym roku będę zbierał chaber wcześniej - na początku lipca było już sporo spłowiałych i lekko zeschniętych. Szkoda jeszcze, że wino niebieskie nie wychodzi... ;)

Autor:  shaman [ 17 lip 2010, o 17:13 ]
Tytuł:  Re: Wino z chabra bławatka

Na kolor bym nie liczył.Skup się na aromacie i na smaku ;)
U mnie raczej zawiniło roztargnienie i zaniedbanie.
W tym roku postaram się zrobić lekkie,półsłodkie ew. półwytrawne
chabrowe ze świeżych kwiatów.Taki mam cel ;)

Autor:  kolman [ 12 lis 2010, o 01:32 ]
Tytuł:  Re: Wino z chabra bławatka

Chabrowe ma już prawie pół roku, dziś do niego zajrzałem. Jest klarowne choć jeszcze trochę opalizuje (co do koloru to słabiutki pomarańcz albo róż... oko już nie to) ;)

W smaku i zapachu już na tym etapie jest ciekawe: kwiaty, cytrusy... Z moich kwiatowych do tej pory nastawionych to zdecydowanie jest najlepsze.

Zobaczymy co przyniesie czas i zima;)

Autor:  Geronimo [ 12 lis 2010, o 11:08 ]
Tytuł:  Re: Wino z chabra bławatka

Cześć ;)
Filip- będziesz mógł przynieść tego chabrowego na spotkanie 3.12.? ;)
strasznie jestem ciekaw.
pozdrawiam
Darek

Autor:  kolman [ 12 lis 2010, o 11:59 ]
Tytuł:  Re: Wino z chabra bławatka

Jasne Darku, wezmę. Wczoraj je zasiarkowałem więc powinno być stabilne. Chociaż i tak nie planuję go dosładzać, w wersji wytrawnej jest dobre, a poza tym Shaman pisał, że po dosłodzeniu cały urok zginął;)

Autor:  Geronimo [ 12 lis 2010, o 12:09 ]
Tytuł:  Re: Wino z chabra bławatka

;) Super Filip dzięki ;)
No tak, Shaman przerabiał temat.
Pamiętam że wino mniszkowe Nabiz było bardzo ciekawe,nie mówiąc o świetnym winie z kw.cz.b. Voya.
pozdrawiam
D.
ps. jaką proporcją pirosiarczynu siarkowałeś?

Autor:  kolman [ 12 lis 2010, o 14:45 ]
Tytuł:  Re: Wino z chabra bławatka

Celowałem w 1g/10l, zgodnie z zaleceniem. Ale, że nie mam dokładnej wagi więc zrobiłem to na wyczucie. Wiem, że ryzykuję ale zakup wagi cały czas mi wylatuje z pamięci.

Autor:  Marek [ 15 lis 2010, o 12:46 ]
Tytuł:  Re: Wino z chabra bławatka

Geronimo napisał(a):
...nie mówiąc o świetnym winie z kw.cz.b. Voya.


No takie świetne to ono jednak nie było, bo Wojtek konsekwentnie odmawia dodawania rodzynek ;)

Strona 3 z 4 Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 [czas letni (DST)]
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
http://www.phpbb.com/