Łódzki Klub Winiarzy
http://www.klubwiniarzy.pl/forum/

Wino z chabra bławatka
http://www.klubwiniarzy.pl/forum/viewtopic.php?f=9&t=34
Strona 4 z 4

Autor:  Damian [ 11 gru 2010, o 17:15 ]
Tytuł:  Re: Wino z chabra bławatka

Marek napisał(a):
Geronimo napisał(a):
...nie mówiąc o świetnym winie z kw.cz.b. Voya.


No takie świetne to ono jednak nie było, bo Wojtek konsekwentnie odmawia dodawania rodzynek ;)


Po Zlocie, Marek pewnie zmienił zdanie ;) :D :D

Autor:  Marek [ 11 gru 2010, o 19:03 ]
Tytuł:  Re: Wino z chabra bławatka

Zdania nie zmieniłem, bo dotyczyło ono wersji purystycznej: kwiaty, cukier, woda i drożdże.
Wino, które Wojtek przyniósł na zlot to insza inszość. Mam nadzieję, że wrzuci recepturę.

Autor:  Damian [ 14 gru 2010, o 15:58 ]
Tytuł:  Re: Wino z chabra bławatka

Ja też mam taką nadzieję,

, a ile to było tej róży na 10 litrów??? ;) :D :D :D :lol:

Autor:  Geronimo [ 14 gru 2010, o 19:53 ]
Tytuł:  Re: Wino z chabra bławatka

;) róży było oczywiście 3,8 kg. :D
Co gorsza nie wiem ile było głogu :lol:
pozdrawiam
D.

Autor:  voy [ 14 gru 2010, o 23:37 ]
Tytuł:  Re: Wino z chabra bławatka

Zaczynam się zastanawiać nad upublicznieniem "tajnego" przepisu.

Autor:  Damian [ 15 gru 2010, o 22:10 ]
Tytuł:  Re: Wino z chabra bławatka

voy napisał(a):
Zaczynam się zastanawiać nad upublicznieniem "tajnego" przepisu.


No nie bądź taki tajemniczy, na ostatnim Zlocie twoje wino z kwiatów czb było bardzo dobre, załóż nowy wątek i zamieść dokładną recepturę, ku potomności. ;) 8-)

Autor:  voy [ 15 gru 2010, o 22:32 ]
Tytuł:  Re: Wino z chabra bławatka

Damian i tak będzie liczna grupa niedowiarków.

Autor:  Damian [ 15 gru 2010, o 22:36 ]
Tytuł:  Re: Wino z chabra bławatka

Nie widzę innej możliwości weryfikacji niż odtworzenie efektu, a do tego potrzebna jest dokładna receptura.
:)

Autor:  kolman [ 20 lut 2011, o 12:51 ]
Tytuł:  Re: Wino z chabra bławatka

Po małej kłótni a propos czarnego bzu wracam do tematu - wina z chabra bławatka;)

Zeszłoroczna 5l próbka trafiła już do butelek, po wcześniejszym dosłodzeniu na ok. 2 Blg. Uważam, że chaber jest wdzięcznym surowcem na wino, odznacza się przyjemnym kwiatowo-cytrusowym aromatem i takim że smakiem. Jest mniej charakterystyczny (mniej ekstraktywny) od innych kwiatów jak czarny bez czy lipa ale również daje przyjemne lekkie wino. Znaczenie mogą mieć również zdrowotne walory wina z chabru, ale to już pewnie przy spożywaniu większych ilości;)

Przy nastawianiu przyjąłem proporcje z przepisu na wino bławatkowe z głównej strony swimpu, tzn. 2l kwiatów na 5l wina. Kwiaty fermentowały bez problemów i po ustaniu burzliwej (po ok. tygodniu) całkowicie się wybarwiły i zostały oddzielone.

Zbiór płatków nie jest tak uciążliwy jak mogłoby się wydawać. Po kilku próbach dochodzi się do wprawy i można odrywać same płatki, nie trzeba wówczas odcinać całego kwiatu i powtórnie skubać go w domu. Zasadności używania wyłącznie płatków nie udało mi się ustalić, być może nastaw na całych kwiatach zweryfikowałby tę zasadę (która, notabene, przy niektórych kwiatach okazała się mitem). Bardzo ważne jest również miejsce zbierania chabra - należy omijać siedliska na polach uprawnych poddawanych wiosną opryskom chwastobójczym itp. (w końcu chaber to chwast).

Po niezbyt entuzjastycznym przyjęciu wina w wersji wytrawnej na ostatnim zlocie, pozwolę mu poleżakować w wersji półwytrawnej i poddać powtórnej ocenie za kilka miesięcy;)

Autor:  Geronimo [ 20 lut 2011, o 14:00 ]
Tytuł:  Re: Wino z chabra bławatka

Z tym dosłodzeniem to chyba Filip dobry pomysł. ;)
Dz. R. wytrawna to porażka.Świetne wino Voya z kw. cz.b. w wersji wytrawnej chyba też by poległo ;)
pozdrawiam.
ps.Mój udział w piątkowym spotkaniu trochę się chwieje.Ale mam nadzieję że dam radę ;)

Strona 4 z 4 Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 [czas letni (DST)]
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
http://www.phpbb.com/