Ostatnia wizyta: Teraz jest 10 lis 2024, o 21:44


Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 [czas letni (DST)]




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 7 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: Cydr
PostNapisane: 4 lis 2013, o 17:54 
Pierwsze kroki
Pierwsze kroki

Dołączył(a): 18 paź 2013, o 22:53
Posty: 5
Witam
Jutro zamierzam nastawić cydr jabłkowy i w związku z tym mam następujące pytania:
1. Chciałbym zrobić cydr musujący, w jaki sposób przerwać fermentację i czy dodać ile i w jaki sposób cukru aby spowodować po przerwaniu fermentacji musowanie napoju?
2. Jak zakorkować/zakapslować butelkę aby CO2 nie wywaliło korka?


Góra
Offline Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Cydr
PostNapisane: 4 lis 2013, o 18:32 
Administrator
Administrator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 19 paź 2009, o 16:30
Posty: 559
Lokalizacja: Łódź
Moje podejście do cydru jest nastepujące:
1. dodaje tyle cukru aby otrzymać cydr o mocy 8%
2. po odfermentowaniu przez drożdże winne cukru (oczywiście dodaje drożdże winiarskie) postępuję w zależnosci od stanu nagazowania
a)zlewam znad osadów do butelek po piwie i kapsluję jeśli jest dość nagazowany
b) zlewam do innego naczynia i dodaję cukier aby wznowić fermentację i go nagazować. Ilość dodawanego cukru to około 80g./10l cydru. Wlewam do butelek po piwie i kapsluję. Czas nagazowywania w 20 st. C.od 2 tygodni do czterech.

Cydr można dosłodzić. Najlepiej gliceryną (nie poddaje się wtórnej fermentacji). Ilość gliceryny to około 60 ml. /10l. cydru. Gliceryna 96% "roślinna" do kupienia w Chemii na Brukowej.

_________________
Pozdrawiam serdecznie
Krzysztof

"Exceptio probat regulam" Wyjątek sprawdza regułę


Góra
Offline Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Cydr
PostNapisane: 4 lis 2013, o 19:20 
Pierwsze kroki
Pierwsze kroki

Dołączył(a): 18 paź 2013, o 22:53
Posty: 5
Ja spróbuję nieco inaczej w bardziej "prymitywny" sposób. Zamierzam wycisnąć sok z owoców ze skórkami, modląc się aby jabłka nie były pryskane, wlać go do gąsiorka i ... pobłogosławić. Niech ruszy na swoich drożdżach. Przerwać fermentacje tuż przed końcem bąblowania, dodać trochę cukru aby wznowić fermentację i po ok. 3-4 dniach wlać do butelek i do piwniczki. To trochę zastosuję 80g/10 l. cydru - dzięki.


Góra
Offline Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Cydr
PostNapisane: 5 lis 2013, o 09:37 
Administrator
Administrator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 19 paź 2009, o 16:30
Posty: 559
Lokalizacja: Łódź
Nie wiem co chcesz osiągnąć nie dodając drożdży winiarskich do cydru. Jest to dość ryzykowne działanie IMHO nic szczególnego nie dające nawet wtedy kiedy fermentacja na drożdżach dzikich przebiegnie prawidłowo.
Niby jakie wartości nabywa cydr fermentowany na drożdżach dzikich w porównaniu do cydru fermentowanego na rasowych drożdżach winiarskich?

_________________
Pozdrawiam serdecznie
Krzysztof

"Exceptio probat regulam" Wyjątek sprawdza regułę


Góra
Offline Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Cydr
PostNapisane: 5 lis 2013, o 20:07 
Pierwsze kroki
Pierwsze kroki

Dołączył(a): 18 paź 2013, o 22:53
Posty: 5
Nie chcę dodawać drożdży przede wszystkim dlatego, że chcę aby sposób przygotowania cydru był maksymalnie prosty. Trochę mnie dziwi to, iż Polska jako chyba trzeci producent jabłek na świecie zupełnie nie ma tradycji w wytwarzaniu cydru na szeroką skalę. Cydr dla mnie to bardzo słaby napój alkoholowy 2-4%, wytrawny, musujący. Hiszpanie czy portugalczycy nalewają go z wysokości metra cieniutkim strumieniem do szklanki chyba po to aby go dobrze natlenić. Dla mnie przede wszystkim cydr to nie wino ale napój orzeźwiający. Nie chcę drożdży winiarskich, bo ... ciężko mi to wytłumaczyć. Może dlatego, że to nie wino (dla mnie), może dlatego, że przepis ma być jak najprostszy. Dziś wycisnąłem moszcz o Blg 15. Trochę go zbiłem wodą do 10 (i tu się zastanawiam, czy nie powinienem zostawić samego soku bez dodatku wody). Czy ładnie zafermentuje i dojdzie do Blg 1 lub 2. Nie wiem. Zobaczymy za kilka tygodni.


Góra
Offline Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Cydr
PostNapisane: 7 lis 2013, o 11:51 
Administrator
Administrator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 19 paź 2009, o 16:30
Posty: 559
Lokalizacja: Łódź
Co to jest Cydr (definicja) to są różne zdania.

Jak Ci wyjdzie to chętnie się dowiemy - tak więc pisz jak idzie i jak wyszedł. jest to twój cydr i robisz go jak uważasz. Ja widzę różne problemy w twoim podejsciu:
-potencjalne problemy z fermentacją - nieciekawy profil aromatyczny
-potencjalne zakazenie tak słabego cydru (zaoctowanie lub zakażennie drożdżami kożuchującymi lub czymś innym)
-problemy z przechowywaniem tak słabego napoju

_________________
Pozdrawiam serdecznie
Krzysztof

"Exceptio probat regulam" Wyjątek sprawdza regułę


Góra
Offline Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Cydr
PostNapisane: 7 lis 2013, o 12:09 
Bywalec
Bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 14 mar 2010, o 21:23
Posty: 131
Lokalizacja: Łódź
dorcus napisał(a):
Przerwać fermentacje tuż przed końcem bąblowania, dodać trochę cukru aby wznowić fermentację
:shock: Tego nie rozumie. W jaki sposób i po co chcesz przerywać fermentację :?: Kolejna dziwna sprawa to rozcieńczanie wodą by zmniejszyć ilość cukru, ale na koniec i tak planujesz jego dodatek. Jak dla mnie, to trzeba zacząć od planowania, z resztą każdy trunek (i nie tylko). Działania na żywioł dobre są do wieku 10, może 14 lat, np. wakacyjne wino z chabrów.
Skoro chcesz 4% alkoholu, a wiemy, że na 1% trzeba 17 g cukru, wystarczy Ci 7 Blg. Z tym, że taki dodatek wody narobi dużej szkody. IMHO skoro z jabłek jest już te 16 Blg należy z ty się pogodzić, albo zmienić surowiec. Przed końcem fermentacji, gdy cukru zostaje tyle co do nagazowania, oczywiście uwzględniając poprawkę na alkohol, jest czas na butelkowanie. Może nie jest proste wyznaczenie momentu kiedy zostało 8 gram na litr, stąd łatwiej jest dofermentować cały cukier (nie przerywać), a potem dodać dokładnie odmierzoną dawkę. W końcu to tylko pół procenta. Ma to jeszcze tą zaletę, że sporo osadu zostaje. Pamiętać należy, że CO2 lepiej rozpuszcza się w zimnej wodzie, stąd dobrze nagazowany cydr przechowujemy w chłodzie.
dorcus napisał(a):
Jak zakorkować/zakapslować butelkę aby CO2 nie wywaliło korka?
Nadają się wszystkie butelki po napojach gazowanych (szampan, piwo, oranżada). Kapsle nie są drogie (zobacz tutaj),
podobnie jak przyrząd do ich zakładania (zobacz tutaj) nie powinien zrujnować budżetu domowego.

_________________
Jeśli masz ochotę na kielicha -opór jest daremny.


Góra
Offline Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 7 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 [czas letni (DST)]


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zalogowanych użytkowników i 0 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
cron
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Theme created StylerBB.net & kodeki
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
[ Time : 0.020s | 14 Queries | GZIP : Off ]