Dzień dobry Na imię mam Jacek ,jestem nową osobą na tym forum . Osobiście jestem zwolennikiem mocniejszych trunków ale dobrym winkiem nie pogardzę Jak widzę dział alkoholi destylowanych jest troszkę zapomniany a szkoda ,jest kilka ciekawych for internetowych poświęconych tak winiarstwu jak i gorzelnictwu ,ale to jest jedyne Łódzkie Jako Łodzianin mam nadzieję że uda mi się troszkę ożywić ten dział . Jako ze zbliża się jesień ,sady powoli zapełniają się owocami ,pozwolę sobie zamieścić kilka przepisów na destylaty z owoców .Nie są to moje przepisy ,są one zaczerpnięte z innego forum ale może się komuś przydadzą :
Jako że produkcja nastawu nie wymaga takich zabiegów jak wino przepisy zostały uproszczone. Jak postępujemy: 1. Należy pamiętać o zachowaniu warunków higieny 2. Na ok. dwa dni przed planowanym nastawem zacieru przygotowujemy matkę drożdżową 3. Owoce myjemy i obieramy z wszelkich ogonków, listków, kwiatków, pestek itp. 4. Miażdżymy owoce 5. Zmiażdżone owoce musimy sparzyć większą ilością przepisanej wody 6. W pozostałej wodzie rozpuszczamy cukier i dolewamy do zmiażdżonych owoców 7. Po wystudzeniu!! dodajemy wcześniej przygotowaną matkę drożdżową i pożywkę 8. Pojemnik z nastawem zamykamy rurką fermentacyjną
PAMIĘTAJCIE nastaw bardzo się pieni podczas burzliwej fermentacji nie należy więc wypełniać balonu pod szyjkę!! Do wszystkich przepisów dodajemy drożdże! Stosując powyższe zasady przystępujemy do produkcji oto przepisy: Przepisy Przepisy pochodzą z różnych źródeł autorów przepraszam jeżeli ich nie wpisałem ponieważ ich nie znam. Wymrażanie zacieru Wymrażanie zacieru stosowano już bardzo dawno, w browarach mrożono piwo w celu jego wzmocnienia. Browary Tyskie produkowały piwo o nazwie Koźlak które było wymrażane. Jak wiadomo alkohol nie zamarza natomiast woda tak. Po zamrożeniu zacieru nastąpi rozdzielenie wody i alkoholu, lód należy oddzielić od alkoholu. Nie jest to jednak dobry sposób otrzymywania alkoholu. Zjawisko to można wykorzystać do zmniejszenia objętości zacieru i destylacji uzyskanego alkoholu. Agrest zacier 11% zacier 17%-18% 5 kg agrestu 6 kg agrestu 6 l wody 5 l wody 1,8 kg cukru 2,8 kg cukru 3 g pożywki 4 g pożywki
Aronia zacier 11% zacier 13% zacier 17% 6 kg aronii 6,5 kg aronii 7 kg aronii 6 l wody 5 l wody 4,5 l wody 1,7 kg cukru 2 kg cukru 2,8 kg cukru 3 g pożywki 4 g pożywki 4 g pożywki
Brzoskwinie zacier 10% zacier 12% zacier 17% 6 kg brzoskwiń 6,5 kg brzoskwiń 6,5 kg brzoskwiń 5 l wody 4,5 l wody 3,5 l wody 1,3 kg cukru 1,7 kg cukru 2,8 kg cukru 3 g pożywki 3 g pożywki 4 g pożywki
Czereśnie zacier 11% zacier 17% 8 kg czereśni 7 kg czereśni 4 l wody 3 l wody 1,7 kg cukru 2,8 kg cukru 4 g pożywki 4 g pożywki 10 g kwasu cytrynowego 10 g kwasu cytrynowego
Cukier zacier 17% 3 kg cukru 8,5 l wody 4 g pożywki
Dzika róża zacier 9% zacier 12% zacier 17% 2 kg dzikiej róży 2,25 kg dzikiej róży 2,5 kg dzikiej róży 9 l wody 8,5 l wody 8 l wody 1,5 kg cukru 2 kg cukru 2,8 kg cukru 3 g pożywki 4 g pożywki 4 g pożywki 10 g kwasu cytrynowego 10 g kwasu cytrynowego 10 g kwasu cytrynowego
Gruszki zacier 17% 9 kg gruszek 4 l wody 2,8 kg cukru 25 g kwasu cytrynowego
Jabłka zacier 11% zacier 13% zacier 17% 8 kg jabłek 8,5 kg jabłek 9 kg jabłek 5 l wody 4,5 l wody 4 l wody 1,7 kg cukru 2 kg cukru 2,8 kg cukru 2 g pożywki 3 g pożywki 3 g pożywki Jabłka - sok zacier 10% zacier 13% zacier 17% 5 l soku 5 l soku 5 l soku 4,5 l wody 3,75 l wody 3,5 l wody 1,2 kg cukru 2 kg cukru 2,8 kg cukru 2 g pożywki 3 g pożywki 4 g pożywki
Jeżyny zacier 11% zacier 17% 7 kg jeżyn 7 kg jeżyn 4,5 l wody 4,5 l wody 1,7 kg cukru 2,8 kg cukru 4 g pożywki 4 g pożywki 5 g kwasu cytrynowego 5 g kwasu cytrynowego
Maliny zacier 11% zacier 17% 6,5 kg malin 7 kg malin 4,5 l wody 4 l wody 1,7 kg cukru 2,8 kg cukru 3 g pożywki 4 g pożywki
Porzeczki białe zacier 9% zacier 11% zacier 17% 4,5 kg porzeczek 4,75 kg porzeczek 5 kg porzeczek 6 l wody 5,5 l wody 4,75 l wody 1,2 kg cukru 1,7 kg cukru 2,8 kg cukru 2 g pożywki 3 g pożywki 4 g pożywki
Porzeczki czerwone zacier 9% zacier 11% zacier 17% 4 kg porzeczek 4,5 kg porzeczek 4,5 kg porzeczek 6 l wody 6 l wody 5 l wody 1,2 kg cukru 1,7 kg cukru 2,8 kg cukru 2 g pożywki 3 g pożywki 4 g pożywki
Porzeczki czarne zacier 17% 2,5 l soku 6 l wody 2,8 kg cukru 4 g pożywki
Rodzynki zacier 10% zacier 16% zacier 18% 1 kg rodzynek 1,5 kg rodzynek 2 kg rodzynek 9 l wody 8,5 l wody 8 l wody 1 kg cukru 2 kg cukru 2 kg cukru
Ryż 2 kg ryżu 8 l wody 2,5 kg cukru 10 g kwasu cytrynowego 3 g pożywki Ryż (2[kg]), cukier (1,5[kg]), kwasek cytrynowy (10[gr]), rozdrobnione rodzynki (200[gr]) zalewamy wrzącą wodą (5[l]). Po ostygnięciu do temp. poniżej 27°C dodajemy uprzednio przygotowany zaczyn z drożdży oraz pożywkę i zlewamy do balonu. Po 3-4 dniach dodajemy 1[kg] cukru rozpuszczony w 1[l] wody, po około 2 tygodniach fermentacji oddzielamy ryż od cieczy, odrzucamy go a resztę cieczy zlewamy do balonu i uzupełniamy chłodną wodą do 10[l]
Śliwki zacier 10% zacier 12% zacier 17% 6 kg śliwek 7 kg śliwek 8 kg śliwek 5 l wody 5,5 l wody 4,5 l wody 1,4 kg cukru 1,7 kg cukru 2,8 kg cukru 3 g pożywki 3 g pożywki 3 g pożywki
Winogrona zacier 9% zacier 12% zacier 17% 5 kg winogron 5,5 kg winogron 6 kg winogron 6,5 l wody 5,5 l wody 5 l wody 1,2 kg cukru 1,5 kg cukru 2,6 kg cukru 3 g pożywki 3 g pożywki 3 g pożywki
Wiśnie zacier 10% zacier 12% zacier 17% 6 kg wiśni 6,5 kg wiśni 6,5 kg wiśni 5 l wody 4,5 l wody 3,5 l wody 1,3 kg cukru 1,7 kg cukru 2,8 kg cukru 3 g pożywki 3 g pożywki 4 g pożywki
Ziemniaki zacier 17% 3,5 kg ziemniaków 7,5 l wody 5 pomarańczy 3 cytryny 120 g imbiru 2,8 kg cukru 4 g pożywki Oczyszczone ziemniaki gotować w skórce, aż rozmiękną i przecedzić. Do uzyskanego płynu dodać imbir, pokrojone pomarańcze i cytryny i gotować przez 15 min. Po ochłodzeniu przecedzić dodać zaczyn drożdżowy i po kilku dniach dodać 1/3 przepisanego cukru rozpuszczonego w wodzie resztę cukru dodać po 2-3 dniach.
Słód zbożowy Do wyrobu słodu będziemy potrzebowali pszenicę, jęczmień, żyto lub kukurydzę. Wybrany składnik moczymy w wodzie o temperaturze ok. 35°C następnie rozsypujemy namoczone ziarno na jakiejś płaskie powierzchni w ciepłym miejscu. Ziarno trzeba co jakiś czas zraszać niewielką ilością wody. Po zakiełkowaniu ziarna i osiągnięciu przez kiełki długości ok. 1cm ziarno suszymy w piecu na złoty kolor. Po wysuszeniu pozbywamy się kiełków a ziarno mielimy na mąkę. Słód przechowywać należy w szczelnie zamkniętym pojemniku. Pozdrawiam Jacek
_________________ Pozdrawiam Jacek
|