Zapraszamy wszystkich winiarzy do udziału w trzeciej edycji konkursu. Na zwycięzców czekają atrakcyjne nagrody ufundowane przez firmę Biowin. W każdej kategorii ( patrz regulamin) nagrodą rzeczową wyróżnione będzie tylko jedno, najlepsze wino. Zwycięzcy otrzymają talony i będą mogli wybrać z asortymentu handlowego sponsora dowolne przedmioty na sumę 700 zł (medal złoty), 500 zł (medal srebrny) lub 400 zł ( medal brązowy). Tak więc łączna pula nagród to maksymalnie 2100 zł. W przypadku uzyskania tej samej ilości punktów przez kilka win, zwycięskie wino wybrane będzie w dogrywce.
Regulamin Trzeciego Konkursu Win Domowych Łódź 2011.
1. Konkurs Win Domowych Łódź 2011 organizuje środowisko winiarzy łódzkich a sponsoruje firma Biowin. Rozpoczęcie ( ok. godz. 10 ) i zakończenie konkursu łącznie z ogłoszeniem wyników odbędzie się 5 listopada (sobota) 2011 roku w siedzibie Biowinu.
Organizatorzy konkursu wyznaczają Pełnomocnika Konkursu odpowiedzialnego za sprawy organizacyjne i prawidłowy, czyli zgodny z regulaminem jego przebieg.
2. Uczestnikiem Konkursu może być każdy pełnoletni winiarz wytwarzający wina amatorsko, nie przeznaczone do sprzedaży. Ilość win wystawianych w konkursie przez jedną osobę jest ograniczona do trzech butelek. Udział w konkursie jest jednocześnie potwierdzeniem autorstwa wina.
3. Uczestnik przystępując do Konkursu akceptuje w całości postanowienia niniejszego regulaminu.
4. Warunkiem uczestnictwa w konkursie jest dostarczenie wina zabutelkowanego w standardowej zielonej szklanej butelce typu bordeaux o pojemności 0,75 litra .Jedynym dopuszczalnym zamknięciem jest korek . Wina musujące muszą być w butelkach szampańskich zamkniętych odpowiednim korkiem i zadrutowane. Butelki muszą być pozbawione jakichkolwiek naklejek oraz innych oznaczeń umożliwiających ich identyfikację.
Wyroby konkursowe należy dostarczać osobiście lub przysyłać (koszty ponosi nadawca) na adres :
Biowin , 93-373 Łódź, ul. Pryncypalna 129/141 z dopiskiem KONKURS w terminie do 3 listopada 2011 r.
Przesyłka powinna być dobrze zabezpieczona przed uszkodzeniem w czasie transportu.
Do każdej butelki musi być dołączony prawidłowo wypełniony formularz zgłoszeniowy formatu A4 który pobrać można tutaj. Formularz należy owinąć wokół butelki i przymocować gumką-recepturką.
Wszystkie butelki opatrzone zostaną przez organizatorów standardowymi naklejkami z kolejnymi numerami zgłoszeniowymi.
Zostaną one potem zastąpione przez przypadkowe numery konkursowe. Operacji tej dokona dowolna osoba z publiczności w dniu konkursu.
Organizatorzy dołożą wszelkich starań, żeby zachować anonimowość wszystkich win biorących udział w konkursie.
5. Każdy uczestnik musi zaklasyfikować ( i przedstawić tę decyzję w formularzu zgłoszeniowym) swoje wino do jednej z następujących kategorii konkursowych :
I Wina białe i różowe: wytrawne lub półwytrawne.
II Wina czerwone: wytrawne lub półwytrawne.
III Wina półsłodkie lub słodkie.
Niewłaściwa klasyfikacja może być powodem wykluczenia wina z konkursu.
Warunkiem odbycia się konkursu w danej kategorii jest zgłoszenie co najmniej 5 różnych win wystawionych przez co najmniej 3 różnych uczestników.
Organizatorzy konkursu mogą ograniczyć liczbę kategorii konkursowych, łączyć kategorie bądź wyznaczyć dodatkowe podkategorie w zależności od frekwencji.
7. Komisja konkursowa składa się z minimum pięciu osób. Członkowie komisji konkursowej oceniają wina podwójnie zakodowane
8. Wina biorące udział w konkursie będą punktowane według następujących kryteriów:
WYGLĄD maks. 2 pkt.
klarowność maks. 1 pkt.:
-
idealnie przezroczyste, z połyskiem 1 pkt.
-
przezroczyste 0,5
-
zamglone, opalizujące, mętne, osad ,bąbelki gazu niewłaściwe dla typu wina 0 pkt
kolor maks. 1 pkt.:
-
żywy lub przyjemny dla oka 1 pkt
-
brak lub odbarwienie, utleniony, brunatny 0 pkt.
AROMAT maks. 4 pkt.:
-
złożony, elegancki lub wieloowocowy 4 pkt.
-
przyjemny, pociągający lub owocowy 3 pkt.
-
czysty lub wyraźnie owocowy 2 pkt.
-
prosty lub mało uchwytny lub silnie jedno-owocowy 1 pkt.
-
brak, nieprzyjemny, chemiczny (siarkowy, octowy, octan etylu itp.) 0 pkt.
RÓWNOWAGA maks. 5 pkt.:
słodycz maks. 1 pkt.:
-
normalna, właściwa dla typu wina 1 pkt.
-
lekki brak lub nadmiar w stosunku do kwasowości 0,5 pkt.
-
zdecydowanie nadmierna lub brak w odniesieniu do typu wina 0 pkt.
kwasowość maks. 2 pkt.:
-
zrównoważona i odpowiednia do typu wina 2 pkt.
-
nieco za duża lub za mała 1 pkt.
-
brak, nieprzyjemnie ostra, wyraźnie nadmierna, posmak octu 0 pkt.
cierpkość/gorzkość ( taniny) maks. 1 pkt.:
-
zrównoważona, normalna, odpowiednia do typu wina 1 pkt.
-
nieco nadmierna lub za mała 0,5 pkt.
-
zdecydowanie za duża, nieprzyjemna lub brak 0 pkt.
alkohol maks. 1 pkt.:
-
poziom odpowiedni do kategorii wina 1 pkt.
-
poziom lekko zaniżony lub zawyżony, ale akceptowalny 0,5 pkt.
-
wyraźnie nadmierny lub zbyt słabo wyczuwalny 0 pkt.
BUDOWA (STRUKTURA) maks. 1 pkt.:
-
pełna i/lub odpowiednia do typu wina 1 pkt.
-
nieco zbyt delikatna lub za mocna 0,5 pkt
-
pusta ( mało ekstraktywna) lub zbyt potężna 0 pkt.
SMAK maks. 4 pkt.:
-
wspaniały, złożony, dojrzały 4 pkt.
-
bardzo dobry, wielopłaszczyznowy 3 pkt.
-
dobry, czysty, dość prosty lub jedno-owocowy 2 pkt.
-
poprawny ale z wieloma niedociągnięciami 1 pkt.
-
pusty, wadliwy lub chemiczny 0 pkt.
FINISZ maks. 1 pkt.
-
długi 1 pkt.
-
zanikający w umiarkowanym tempie 0,5 pkt.
-
brak lub zanikający szybko 0 pkt.
WRAŻENIE OGÓLNE maks. 3 pkt.
-
wino wyjątkowo dobre lub wybitne, eleganckie 3 pkt.
-
wino dobre, umiejętnie zrobione, z charakterem 2 pkt.
-
wino przeciętne, bez szczególnie dokuczliwych błędów 1 pkt.
-
wino wadliwe, niepijalne 0 pkt.
Wino może zdobyć maksymalnie 20 pkt.
9. Sposób obliczania wyników jest następujący:
a) pełnomocnik lub osoby przez niego wskazane obliczają punktację poszczególnych win na podstawie arkuszy ocen sędziów.
b) dla każdego wina usuwane są dwie oceny skrajne (jedna o największej i jedna o najmniejszej ilości punktów).
c) dla poszczególnych win wyliczane są średnie arytmetyczne ucięte wyników według opisu z punktu b). Średnia arytmetyczna ucięta jest podstawą do przyznawania medali.
10. W zależności od ilości zdobytych punktów przyznaje się następujące medale:
18 - 20 pkt. medal złoty
16,00 - 17,99 pkt. medal srebrny
14- 15,99 pkt. medal brązowy
Honorowy tytuł Winiarza Roku 2011 przysługiwać będzie uczestnikowi konkursu który zdobył największą ilość punktów liczonych sumarycznie według zasady:
medal złoty 3 pkt.
medal srebrny 2 pkt.
medal brązowy 1 pkt.
Nagrodami w poszczególnych kategoriach są dyplomy oraz nagrody rzeczowe.
Zwycięzcy mają prawo posługiwania się odpowiednimi znakami graficznymi (medalami) wyłącznie w odniesieniu do wina identycznego z nagrodzonym.
11. Wina zgłoszone do konkursu przechodzą na własność organizatorów.
12. Wszystkie postanowienia organizatorów są ostateczne.