Pomiar wolnego SO2

niedziela, 23 sierpnia 2009 19:45 Marek Nizio
Drukuj

Do przeprowadzenia pomiaru wolnego SO2 w winie potrzebne będą:

Roztwór wskaźnikowy skrobi otrzymuje się przez  wymieszanie połowy łyżeczki skrobi kukurydzianej (ziemniaczanej)  w ok. 200ml wody i gotowanie mieszaniny  kilka minut. Roztwór jest gotowy do użycia po ostudzeniu. Świeży roztwór powinien być przygotowywany co tydzień.

Roztwór jodyny o stężeniu 0,01 N jest słaby i jako taki nie jest stabilny. Przechowywany musi być w szczelnie zamkniętej butelce z ciemnego szkła. Nawet wówczas stężenie ( normalność) roztworu może się zmieniać powoli.

Procedura pomiaru wolnego SO2 w soku lub winie:

Metoda jodowa daje dość dokładne wyniki przy badaniu win białych i różowych. Trochę inaczej jest w przypadku win czerwonych ponieważ jodyna reaguje również z substancjami fenolowymii. Prowadzi to do zawyżenia wyników badań nawet o 20 %. Poza tym istnieje tu trudność w ocenie punktu końcowego miareczkowania z uwagi na ciemną barwę wina.

Zwrócić należy wówczas uwagę na lekkie zciemnienie koloru wina. Pomocne jest również rozcieńczenie czerwonego wina woda w ilości nawet do 150 ml. W każdym bądź razie pomiar wolnego SO2 w winach czerwonych wymaga pewnego doświadczenia.

Obliczenia prowadzi się korzystając ze wzoru:

                      SO2 (mg/l)= 3200 X objętość jodyny ( ml) X normalność jodyny

Przykłady:

           SO2 = 3200 X 2,2 X 0,01 = 70,4 ( mg/ l )

            SO2 = 3200 x 1,2 X 0,01 = 38,4 ( mg/l )                   

 

W artykule wykorzystano informacje zawarte w ,,The Home Winemakers Manual" Luma Eisenmana.

 pomiar SO2