Podstawą uzyskania smacznego miodu pitnego jest użycie surowca właściwej jakości. Należy zastosować miód najlepszej jakości bo tylko w ten sposób możemy uzyskać znakomity produkt finalny.
Proces wytwarzania miodu pitnego jest podobny do produkcji wina ale znacznie bardziej wymagający. Nastawiając miód należy zwrócić uwagę na następujące czynniki:
-
wybór szczepu drożdży o odpowiedniej charakterystyce.
-
właściwy sposób odżywiania i postępowania z drożdżami.
-
monitorowanie kwasowości nastawu i poziomu pH.
-
kontrola temperatury fermentacji (utrzymywanie jej na właściwym poziomie).
-
zabezpieczenie miodu przed utlenieniem po zakończeniu fermentacji.
Zrozumienie istoty powyższych zaleceń i wprowadzenie ich do procesu fermentacji miodu pozwoli nam uzyskać dobry smak i aromat tego szlachetnego trunku. Zabezpieczy nas przed zbyt długą fermentacją, zatrzymaniem fermentacji czy pojawieniem się ujemnych nut zapachowych lub smakowych.