W znanym programie dokumentalnym, w serii Megafabryki jeden z odcinków poświęcony jest wielkiej wytwórni Heinekena.
W laboratorium jakości kilku degustatorów ocenia każdą partię piwa według następujących kryteriów:
ESTERY - estrowość, aromaty owocowe i inne
HOPPY - chmielowość
SULPHURY - siarkowość
AGED - dojrzałość
SOUR - kwasowość
SWEET - słodycz
Arkusz ocen przy każdym z tych kryteriów ma poziomą kreskę z maksymalnym poziomem z prawej strony. Jak było widać, degustator stawia znak ( kreskę pionową) w wybranym przez siebie miejscu. Wygląda na to, że skala jest ciągła i nie ma na niej podziałki. Prawdopodobnie arkusze są skanowane i każdemu kryterium przypisywana jest wtedy wartość liczbowa.
Może warto byłoby z podobnego arkusza skorzystać przy okazji degustacji i jakiegoś naszego konkursu piw ?
Obejrzyjcie ten program, bo warto. Oczywiście o metodzie High Gravity nie wspomnieli ani słowa
