MIODÓWKA KORZENNA
Składniki: -700 ml wody -1 l wódki 40% -0,7 l spirytusu 95% -50 ml rumu -ok. 900 g płynnego miodu lipowego -10 goździków -3 ziarna ziela angielskiego -3 rozgniecione ziarna jałowca -ok. 3 cm kory cynamonowej -4 cm wanilii -płaska łyżka stołowa pieprzu ziarnistego kolorowego - 0,5/0,5 cm gałki muszkatołowej -3 ziarna kardamonu -1g mięty suszonej (niestety) -sok z 3 cytryn
Sporządzenie: Do wody wlałem miód. Bardzo powoli podgrzewając dodałem przyprawy: goździki, ziele angielskie, jałowiec, cynamon, cukier wanilinowy Od czasu do czasu mieszałem, by miodek należycie się rozpuścił. W tak zwanym międzyczasie wyszorowałem i sparzyłem cytryny. Odstawiłem w chwili, gdy miód był już całkowicie rozpuszczony. Płyn był bardzo lekko ciepły – nie chciałem, by uciekły wszystkie „dobroci miodowe”. Wlałem do słoja 3,8 l z gumką. Poczekałem aż wystygnie i dodałem spirytus, wódkę i tę odrobinę rumu. Dokładnie wymieszałem i zamknąłem. Teraz raz dziennie mieszam dokładnie. Polecam na obecne mrozy.
|