SKŁADNIKI:
ok. 1 kg owoców - truskawki, śliwki, brzoskwinie.... sezonowo do wyboru i kto co lubi
175 g mąki krupczatki
270 g mąki pszennej
275 g cukru
275 g masła
3 jaja
szczypta soli
łyżeczka proszku do pieczenia
cynamon, cukier wanilinowy, aromat waniliowy itp. - wg uznania
masło wyjąć z lodówki wcześniej, niech zmięknie, będzie łatwiej przygotować
ciasto: 175g masła utrzeć z 175g cukru, potem dodać jajka, potem mąkę pszenną, proszek do pieczenia, sól, aromat i wyrobić gładkie ciasto ( ja nie ucieram, kręcę mikserem)
kruszonka: 100g cukru+175g krupczatki+100g masła+cukier wanilinowy i to pomermolić łapkami
wyłożyć blachę papierem do pieczenia, albo jak kto woli wysmarować masłem i posypać bułka tartą, wyłożyć nań ciasto, ułożyć owoce (przepołowione) posypać cynamonem i na końcu kruszonką
pieczemy około 50 minut (piecyk elektryczny 200st., gazowy stopień 3-4)
i zajadać
smacznego - można na ciepło, jest jeszcze lepsze