Przepis na miód z owoców czarnego bzu zwanego również hyćczakiem.
- ok. 15 litrów wody (ja używam filtrowanej); - 10 litrów miodu wielokwiatowego (wiaderko 14 kg, można kupić w sklepie z miodami na ul. Gdańskiej); - 2,5 litra silnej MD z drożdży miodowych (ja używam szczepu Johannisberg m/35 ale mogą być również Fermivin PDM lub G-995) - 6 litrów soku z owoców czarnego bzu (sok z sokownika); - 10g pożywki DAF (do początkowej fazy fermentacji); - 15g pożywki kompleksowej:np: Activit lub Kombi (po kilku "4-5" dniach trwania fermentacji burzliwej).
Miód przygotowujemy jako niesycony. Balling początkowy powinien wynosić 32-37 B (w przypadku zbyt wysokiego poziomu cukru nalezy dodać odpowiednią ilość wody). Dla ułatwienia startu miód można dodawać w pewnym odstępie czasu w 2 porcjach. Pierwsze dwie doby należy prowadzić napowietrzanie nastawu 2-3 x dziennie po 15 min. Fermentację prowadzić w temp. 16-20 st. C. Gotowy do spożycia po ok 9 miesiącach, z wiekiem gubi nieco barwnik ale staje się jeszcze lepszy (nie śpieszyć się z butelkowaniem, można po ok 2-3 latach).
_________________ Pozdrawiam serdecznie. Damian
"...Nikt się od miodu po ziemi nie toczy, Miód tylko lepszej dodaje miny, Najeża wąsy, stroi czupryny, Moc leje w piersi, odwagę w oczy..." Tomasz Zan
|