Ostatnia wizyta: Teraz jest 8 maja 2025, o 00:42


Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 [czas letni (DST)]




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 71 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Co tam dziś nabroiliśmy ?
PostNapisane: 16 wrz 2010, o 10:31 
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 13 lis 2009, o 19:39
Posty: 449
Lokalizacja: Śródmieście-Wschód
Luku napisał(a):
Czy z czarnego bzu wychodzą sensowne nalewki? Bo szwagier ma na działce trzy krzaczki i powoli trzeba pomyśleć, co z owocem uczynić...


Nie wiem jak to z czarnym bzem jest bo dopiero 1-y raz eksperymentuje, ale ten przepis wydaje się ciekawy (z Caprari):

350 dag owoców czarnego bzu
0,5 l wódki żytniej
2 goździki
kawałek (ok. 2 cm) cynamonu
1 szklanka cukru
1 łyżeczka soku z cytryny
0,5 szklanki źródlanej wody

W skrócie: Owoce przebrać, wsypać do słoja, zalać wódką, dodać goździki i cynamon, szczelnie zamknąć. Odstawić na 2 tygodnie w ciepłe miejsce, codziennie wstrząsać. Zlać płyn znad owoców. Cukier zalać wodą i rozpuścić, mieszając, dodać sok z cytryny, ostudzić i wymieszać z nalewką. Odstawić na 2 tygodnie do sklarowania. Przefiltrować. Można także po zlaniu alkoholowego ekstraktu zasypać cukrem owoce, przykryć słój gazą. Odstawić w ciepłe i możliwie słoneczne miejsce na mniej więcej 2 tygodnie.

Pewnie mi się już w tym roku nie uda nastawić Chrząszczówki (bo tak się ma nazywać ta nalewka), ale kiedyś z pewnością spróbuje.

_________________
Blog Wino domowe 2.0, czyli nowoczesna i profesjonalna produkcja alkoholu w domu

Ludzie sukcesu bardziej dbają o "przyjemne wyniki", podczas gdy nieudacznicy o "przyjemne metody". B. Tracy

Pozdrawiam
Filip


Góra
Offline Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Co tam dziś nabroiliśmy ?
PostNapisane: 16 wrz 2010, o 10:56 
Dopiero zaczyna
Dopiero zaczyna

Dołączył(a): 8 lis 2009, o 08:45
Posty: 20
Coś mi się po głowie telepie że sok z czarnego bzu dobrze jest na gorąco pozyskać aby uniknąć sensacji żołądkowych.

Jacek


Góra
Offline Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Co tam dziś nabroiliśmy ?
PostNapisane: 16 wrz 2010, o 11:14 
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 13 lis 2009, o 19:39
Posty: 449
Lokalizacja: Śródmieście-Wschód
Masz rację. Próbowałem znaleźć informacje jak sambunigryna zachowuje się pod wpływem alkoholu, czy się rozkłada, ale nie znalazłem. Bezpieczniej więc ugotować owoce lub ususzyć.

_________________
Blog Wino domowe 2.0, czyli nowoczesna i profesjonalna produkcja alkoholu w domu

Ludzie sukcesu bardziej dbają o "przyjemne wyniki", podczas gdy nieudacznicy o "przyjemne metody". B. Tracy

Pozdrawiam
Filip


Góra
Offline Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Co tam dziś nabroiliśmy ?
PostNapisane: 16 wrz 2010, o 12:03 
Administrator
Administrator

Dołączył(a): 26 paź 2009, o 15:37
Posty: 515
Zawsze możecie użyć sokownika :D


Góra
Offline Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Co tam dziś nabroiliśmy ?
PostNapisane: 16 wrz 2010, o 19:00 
Początki nałogu
Początki nałogu

Dołączył(a): 25 paź 2009, o 00:29
Posty: 370
Lokalizacja: Koluszki, Łódź
Ja w niedzielę zrobiłem serek i teraz solę go :)


Góra
Offline Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Co tam dziś nabroiliśmy ?
PostNapisane: 21 wrz 2010, o 14:45 
Coś już napisał
Coś już napisał
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 23 lis 2009, o 09:32
Posty: 50
Ja nastawiłam wino z pomidorów (z dodatkiem pomarańczy). Początkowo ładnie pracowało, ale teraz (po ok. 2 tyg.) przestało pracować. Wczoraj dodałam troszkę cukru i zobaczymy co z tego będzie. Ale w ogóle coś mi w tym roku nie idzie :evil: Nie wiem czy owoce są do bani czy ja coś źle robię, bo po 1-2 tyg. każdy nastaw przestaje pracować. Cukru dodaję zgodnie z przepisami na wytrawne wina. Może słabe lato i owoce mają mało cukru?


Góra
Offline Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Co tam dziś nabroiliśmy ?
PostNapisane: 21 wrz 2010, o 15:23 
Nałogowy bywalec
Nałogowy bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 25 paź 2009, o 16:59
Posty: 894
Coś ten rok taki trudny :(
Owoce drogie i bylejakie,czeremchy nie ma,tarniny już tradycyjnie nie ma też :(
Jedyne co dopisało to grzyby na Mazurach :)

pozdrawiam


Góra
Offline Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Co tam dziś nabroiliśmy ?
PostNapisane: 21 wrz 2010, o 15:34 
Początki nałogu
Początki nałogu

Dołączył(a): 25 paź 2009, o 00:29
Posty: 370
Lokalizacja: Koluszki, Łódź
Ja tam nie narzekam, że szybko coś fermentuje... a co do czeremchy to zapraszam Darku do parku im. Zaruskiego na Stokach - mniej niż w tamtym roku, ale jest - tylko trzeba się śpieszyć bo teraz jak dojrzała to leci w oczach...

Ja właśnie szykuje butelki i będę butelkował wino winogronowo-jabłkowo-bananowe...


Góra
Offline Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Co tam dziś nabroiliśmy ?
PostNapisane: 22 wrz 2010, o 16:02 
Nałogowy bywalec
Nałogowy bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 25 paź 2009, o 16:59
Posty: 894
Dzięki Łukasz ;)
W Łagiewnikach czeremchy szczątkowe ilości.Głogu zresztą też :(
pozdrawiam


Góra
Offline Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Co tam dziś nabroiliśmy ?
PostNapisane: 23 wrz 2010, o 14:18 
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 24 paź 2009, o 15:37
Posty: 1083
Lokalizacja: Łódź-Rzgów
Z moich obserwacji wynika że bedzie to różany rok, owoców jest bardzo dużo, w zeszłym roku było ich wyjątkowo mało.


Góra
Offline Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 71 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Następna strona

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 [czas letni (DST)]


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zalogowanych użytkowników i 2 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Theme created StylerBB.net & kodeki
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
[ Time : 0.053s | 13 Queries | GZIP : Off ]