W wziązku z tym,że chutneye cieszyły się na ostatnim spotkaniu sporym zainteresowaniem przedstawiam przepis na chutney ze sliwek (alu bukhara ćatni)
2 kg śliwek węgierek
1 główka czosnku
1 szklanka octu
3 dkg świeżego imbiru lub 2 łyżeczki mielonego imbiru
10 straczków czerwonej ostrej papryki lub 1 łyżeczka sproszkowanej
2 łyżki stołowe soli
ewentualnie ok. 25 dkg cukru.
Do dużego naczynia włożyć umyte śliwki (bez pestek) i podgrzewać na małym ogniu.
Cukier wymieszać z octem i pozostałymi składnikami(czosnek,imbir,papryka drobno posiekana)
Zalać śliwki kiedy puszczą sok.
Smazyć na bardzo małym ogniu,często mieszając,aż wytworzy się jednolita gęsta masa,co potrwa kilka godzin.
przełożyć do słoików,zapasteryzować.
Nie spożywać przed upływem tygodnia,bo chutney musi dojrzeć.
Dobrze zakonserwowany chutney można przechowywać przez kilka lat.
przepis wg ksiązki "Kari na bananowym liściu"
sporo przepisów tutaj
http://www.indianfoodforever.com/chutney/