Dobra, zdobyłam więcej aronii i wczoraj pojechałam do biowinu po prasę do owoców. Wino już pracuje, ale nie wiem ile do niego dodać cukru. Czy pokazalibyście mi jak wyglądają obliczenia ile cukru potrzebuję aby uzyskać tyle a tyle alkoholu.
Uzyskałam 6 litrów soku. Ma on 16-17 Blg.
Jak na razie dodałam 0,5 kg cukru i 0,5 l wody. Chcę żeby proporcja soku i syropu wynosiła 50:50
Użyłam drożdży Fermicru VR5 (cała saszetka) i dodałam 3g pożywki z wit.B
Świeży sok zasiarkowałam 0,27g.
Proszę aby ktoś krok po kroku pokazał mi jak wyglądają obliczenia, bo jak na razie to zdanie nie jest dla mnie w pełni zrozumiałe:
"Mierzymy cukromierzem gęstość samego soku aroniowego, odejmujemy poprawkę na niecukry (w przypadku aronii wynosi ona nawet 6!) i wyliczamy ilość cukru potrzebną do osiągnięcia 11-12% alkoholu."
Pomocy
