Ostatnia wizyta: Teraz jest 10 lis 2024, o 21:49


Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 [czas letni (DST)]




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 71 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5 ... 8  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Co tam dziś nabroiliśmy ?
PostNapisane: 4 lip 2010, o 22:36 
Coś już napisał
Coś już napisał

Dołączył(a): 5 lut 2010, o 11:36
Posty: 62
Lokalizacja: Łódź
Witam,

Dziś dostałem dzięki uprzejmości Łukasza (pozdrawiam) torbę zielonych orzechów włoskich. Pokrojone na ćwiartki pływają w 1.4 litra 70% spirytusku. Fotorelacja na życzenie.
Zlewanie za 8 tygodni :)

Za tydzień mam wstępnie obiecaną kolejną porcję orzechów, potraktuje je tak samo.

Chwalcie się swoimi bieżącymi dokonaniami, będzie inspiracja dla wszystkich.

pozdrawiam
pluton

_________________
Chętnie dowiem się czegoś nowego...


Góra
Offline Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Co tam dziś nabroiliśmy ?
PostNapisane: 11 lip 2010, o 01:34 
Coś już napisał
Coś już napisał
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 20 maja 2010, o 23:18
Posty: 51
Lokalizacja: Łódź - Zduńska Wola - Sieradz
Ja też wczoraj zalewałem zielonego orzecha, tylko w innej proporcji (0,25kg, niektóre już lekko twardniejące, tj. zaczątki skorupki 1L 70% sprytu), ale jak już wspominałem na tym "drugim" forum, wpadłem ostatnimi czasy w nastrój wybitnie eksperymentatorski i na pewno będę z czymś mieszał.

Ponadto Łzy krokodyla - też wczoraj.

A tydzień temu nastawiałem agrestowe z białego, kwaśnego agrestu.

Pozdrawiam
Łukasz

_________________
Uwaga - promocja! Przy zakupach powyżej 250 zł - wysyłka kurierem gratis !

www.WinoDomowe.pl - winiarstwo, piwowarstwo, gorzelnictwo.

Nasze aukcje Allegro - kliknij !

GG: 24167
tel.: 43 656 44 47
tel. kom.: 600 004 802


Góra
Offline Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Co tam dziś nabroiliśmy ?
PostNapisane: 11 lip 2010, o 10:49 
Administrator
Administrator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 19 paź 2009, o 16:30
Posty: 559
Lokalizacja: Łódź
W mijającym tygodniu nastawiłem trzy miody:

-lipowy trójniak "prawie Kowieński"
Ponieważ poprzednio nastawiony miód "prawie Kowieński" bardzo się udał postanowiłem powtórzyć nastaw. Miód pracuje na drożdżach miodowych z Biowin'u. Nastaw jednorazowy. Pożywka dawkowana według reżimu opisanego TUTAJ. Nastaw pachnie przepięknie.

-rodzyniak trójniak na miodzie wielokwiatowym.
Nastaw na rodzynkach zakupionych w ostatniej akcji. Nastaw na drożdżach miodowych z Biowin'u. Cukier w rodzynkach wliczony w ilość niezbędnych cukrów. Pożywka dawkowana analogicznie jak powyżej. Zapach bardzo interesujący.

-gryczany trójniak czysty.
Nastaw stworzony z myślą o kupażach. Ponieważ według mnie jest pewien problem z dawkowaniem gryki (zbyt duża lub zbyt mała dawka gryki) w nastawianych miodach. Jedynym sposobem kontroli dawkowania gryki będzie dawkowanie gotowego miodu pitnego z gryki. Taki miód będzie tez wygodny nie tylko jako dodatek do innych miodów ale również sprawdzi się w kupażach z winami. Nastaw fermentuje również na drożdżach miodowych z Biowin'u. Dawkowanie pożywki analogiczne. Zapach bardzo przyjemny.

Wszystkie trzy miody zostały nastawione w jednym rzucie (bez dawkowania miodu "na raty").

Nadal zastanawiam się nad nierozwiązaną zagadką. Czemu nastawy na drożdżach aktywnych nie pachną tak pięknie. Co brakuje drożdżom aktywnym, że w najlepszym razie nastawy zaszczepione nimi "nie śmierdzą". Chyba wszyscy mieli już tę "przyjemność" że nasze winka/miody mało przyjemnie pachniały.

Aby zabezpieczyć fermentację zastosowano dodatek węglanu potasu.

_________________
Pozdrawiam serdecznie
Krzysztof

"Exceptio probat regulam" Wyjątek sprawdza regułę


Góra
Offline Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Co tam dziś nabroiliśmy ?
PostNapisane: 15 lip 2010, o 09:13 
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 13 lis 2009, o 19:39
Posty: 449
Lokalizacja: Śródmieście-Wschód
Ja leczę poparzone słońcem plecy po parogodzinnym zbieraniu półdzikich malin;) 3kg poszły na nalewkę, a ok. 4kg suszę na zimę.
W przepisie na nalewkę miałem goździki ale trochę mi się już przejadły, ma ktoś ciekawy pomysł, co można jeszcze dodać do malinówki?:)

_________________
Blog Wino domowe 2.0, czyli nowoczesna i profesjonalna produkcja alkoholu w domu

Ludzie sukcesu bardziej dbają o "przyjemne wyniki", podczas gdy nieudacznicy o "przyjemne metody". B. Tracy

Pozdrawiam
Filip


Góra
Offline Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Co tam dziś nabroiliśmy ?
PostNapisane: 25 lip 2010, o 19:23 
Bywalec
Bywalec

Dołączył(a): 25 sty 2010, o 00:02
Posty: 102
witam, nastawiłem białą i czarną porzeczkę,pięknie pracuje :D


Góra
Offline Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Co tam dziś nabroiliśmy ?
PostNapisane: 25 lip 2010, o 22:54 
Początki nałogu
Początki nałogu

Dołączył(a): 25 paź 2009, o 00:29
Posty: 370
Lokalizacja: Koluszki, Łódź
Jutro będę sycił czerniczaka, ale to się pochwalę jutro ;) A ostatnio miałem troszkę czasu to pozlewałem zaległe winka i niektóre dosłodziłem...


Góra
Offline Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Co tam dziś nabroiliśmy ?
PostNapisane: 29 lip 2010, o 11:39 
Coś już napisał
Coś już napisał
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 23 lis 2009, o 09:32
Posty: 50
U mnie w łazience też już pracuje porzeczka czerwona z białą. Do tego dodałam trochę czereśni. Zobaczymy co z tego wyjdzie. Póki co kolor ładny.
Mysza


Góra
Offline Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Co tam dziś nabroiliśmy ?
PostNapisane: 29 lip 2010, o 14:11 
Początki nałogu
Początki nałogu

Dołączył(a): 25 paź 2009, o 00:29
Posty: 370
Lokalizacja: Koluszki, Łódź
A mój czerniczak jedzie pełną parą ;)


Góra
Offline Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Co tam dziś nabroiliśmy ?
PostNapisane: 29 lip 2010, o 15:37 
Nałogowy bywalec
Nałogowy bywalec

Dołączył(a): 25 paź 2009, o 08:22
Posty: 504
Mysza z Łodzi napisał(a):
U mnie w łazience też już pracuje porzeczka czerwona z białą. Do tego dodałam trochę czereśni. Zobaczymy co z tego wyjdzie. Póki co kolor ładny.
Mysza


Moim zdaniem szkoda białej na takie kupaże.


Góra
Offline Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Co tam dziś nabroiliśmy ?
PostNapisane: 31 lip 2010, o 14:59 
Administrator
Administrator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 19 paź 2009, o 16:30
Posty: 559
Lokalizacja: Łódź
Dzisiaj sprawdzam balling w miodach po około 3 tygodniach fermentacji. Miody nastawiony w tym samym czasie. Fermentowane na drożdżach miodowych z Biowinu. Dawkowanie pożywki analogiczne według zaleceń podanych TUTAJ. Poniżej podaję wyniki pomiarów cukromierzem:
-lipowy trójniak "prawie Kowieński"
Użyty miód lipowy. Blg=12,5 st.
-rodzyniak trójniak na miodzie wielokwiatowym.
Użyty miód wielokwiat. Blg=8 st.
-gryczany trójniak czysty.
Użyty miód gryczany. Blg=4,5 st.

Zastanawiające jest właściwie z czego wynikają takie różnice w pomierzonej zawartości cukru. Drugą ciekawą rzeczą jest to że miody smakowo wykazują podobny poziom cukru. Miód "prawie kowieński" nie jest zbyt słodki i właściwie należałoby pozostawić ten poziom cukru. Doznania smakowe tłumaczę sobie tym, że są maskowane ilością kwasów i poziomem pH. Najmniej słodki miód (gryczany) jest jednocześnie najmniej kwaśny i ma najwyższe pH.

_________________
Pozdrawiam serdecznie
Krzysztof

"Exceptio probat regulam" Wyjątek sprawdza regułę


Góra
Offline Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 71 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5 ... 8  Następna strona

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 [czas letni (DST)]


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zalogowanych użytkowników i 2 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
cron
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Theme created StylerBB.net & kodeki
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
[ Time : 0.044s | 17 Queries | GZIP : Off ]