Oto mój przepis na wino hibiskusowe, jest łatwe i tanie w produkcji i pozwala szybko uzyskać dobrej jakości wino.
- 250 g suszonych kwiatów hibiskusa
Hibiscus sabdariffa do kupienia w zielarniach, sklepach spożywczych lub na targowiskach;
- 11,5 litra dobrej wody;
- 0,5 litra mocnego naparu z czarnej nie aromatyzowanej herbaty (doda garbników);
- 3 kg cukru, jeśli kogoś stać to 1kg cukru można zastąpić 1,4 kg miodu wielokwiatowego, poprawi jakość wina;
- pożywka np: Activit lub Kombi;
- drożdże szlachetne typu Burgund.
Kwiaty należy gotować około 10 minut w wodzie przeznaczonej na nastaw, po gotowaniu rozpuścić w wywarze cukier (jeśli dajemy miód to po przestygnięciu).
Po przestygnięciu do około 30 - 35 stopni C dodajemy pożywkę i matkę drożdżową.
Fermentacje prowadzimy około 1 miesiąca, kwiaty oddzielamy dopiero przy pierwszym obciągu.
Wino powinno dojrzewać w chłodzie około 6 miesięcy, ale już po 2-3 jest pijalne.
Uwaga końcowa, wino to podczas procesu produkcji, gotowanie i fermentacja, wytwarza bardzo dużo piany, należy to uwzględnić w objętości naczyń i nie napełniać więcej jak w 3/4 objętości naczyń.
W przypadku piany która mimo to chce uciec z balonu można dodać do nastawu kilka kropel "Espumisanu" dla dzieci (do dostatnia w aptekach ale dość drogi).
Polecam to wino zwłaszcza początkującym, choć dla każdego będzie przyjemne w produkcji i spożyciu.
