Zastanawiałem się nad kryteriami oceny nalewek które mogłyby się przydać przy konkursach zarówno na naszym najbliższym zlocie jak i innych konkursach nalewkowych o szerszym wymiarze.
Zauważyłem że na organizowanych konkursach nie ma obowiązujących precyzyjniejszych kryteriów tylko głównie co się komu wydaje.
Takie podejście może skutkować krytyką organizatorów.
Proponowałbym bardziej precyzyjne kryteria w oparciu o naszą skalę oceny win i sugestie z innych konkursów.
Co WY na to ?
Jest to oczywiście propozycja do przedyskutowania i skorygowania.
WYGLĄD - max. 4 pkt.
Klarowność max. 2 pkt.
* kryształ - 2 pkt.
* przeźroczysta - 1pkt
* mętna – 0 pkt.
Kolor max.2 pkt.
* piękny,błyszczący – 2 pkt.
* prawidłowy -1 pkt.
* odpychający – 0 pkt.
AROMAT - max. 2 pkt.
*złożony ,elegancki, wyjątkowy - 2 pkt.
*przyjemny lecz bez finezji - 1 pkt.
*brak ,bądź słaby, nuty bimbrowe – 0 pkt.
RÓWNOWAGA - max.3 pkt.
Alkohol max. - 1 pkt
*prawidłowy – 1 pkt.
*niski, zbyt wysoki – 0 pkt.
Cukier max - 1 pkt
*prawidłowy – 1 pkt
*niski, zbyt wysoki – 0 pkt.
Kwasowość max.- 1 pkt.
*prawidłowa – 1 pkt.
*niska,zbyt wysoka – 0 pkt.
Finisz – max 2 pkt.
*Złożony, bardzo długi -2 pkt.
*prosty, krótki – 1 pkt.
*słaby, bądż brak – 0 pkt.
Wrażenie ogólne ,stopień przyjemności picia - max 9 pkt.
.
Daje nam to 20 pkt. Wszystko oczywiście do dyskusji

pozdrawiam D.